« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-29 19:39:51
Temat: Babka makowa- przepisWitam!
Podaje prosty przepis na smaczna babke makowa. Wlasnie upieklam i delektuje
sie smakiem:)
Skladniki:
5 jaj
1 1/2 szklanki maki
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
aromat migdalowy
szklanka sparzonego wczesniej maku
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cale jaja ubic z cukrem na puszysta mase. Margaryne roztopic, ostudzic. Make
z proszkiem dodac do ubitych jaj z cukrem. Wymieszac mikserem, stopniowo
dodajac ostudzony tluszcz. Na koniec dodac aromat i mak, znowu wymieszac
dobrze mikserem.
Ciasto wlac do podluznej foremki uprzednio wysmarowanej tluszczem i
wysypanej bulka tarta. Piec 45 minut (a konkretnie dopoki babka nie bedzie
rumiana, a po wbiciu patyczka kontrolnego nic na nim z mokrego ciasta nie
zostanie, w temperaturze 180C.
Zycze smacznego!:)
owieczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |