Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szynka parmenska (prosciutto)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szynka parmenska (prosciutto)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-29 20:36:51

Temat: Szynka parmenska (prosciutto)
Od: "Aga" <K...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
lub jakies sugestie dotyczace serwania.

Dzieki z gory
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-29 21:35:42

Temat: Re: Szynka parmenska (prosciutto)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Aga wrote:
>
> Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
> lub jakies sugestie dotyczace serwania.
>
> Dzieki z gory
> Aga

Prosciutto kroi sie bardzo, bardzo cienko. Mozna je podac jako
przystawke, czesc glownego dania, przyprawe, etc.
Najprosciej to cienkie plastry prosciutto owinac naokolo kawalkow melona
lub kiwi, przekluc wykalaczka i podac jako przystawke na zimno.
Albo obwinac duze suszone sliwki nadziane kawalkiem orzecha wloskiego i
zapiec pod opiekaczem.
Albo oczyszczone surowe krewetki obwinac cienkimi plastrami prosciutto,
ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac parmezanem i zapiec.
Mozna posiekac proscuitto na malutkie kawalki i dodac do sosu zrobionego
ze smietanki i sera, albo do makaronu z oliwa i czosnkiem.
Albo posiekac drobno, dodac do krewetek smazonych w oleju i rozmarynie i
podac z makaronem.
Mozna polozyc na chlebie, przykryc plastrem sera, czerwonej papryki i
salaty i podac jako sandwich albo kanapke.

Itd, itp.

Nalezy pamietac, ze prosciutto jest straszliwie slone, wiec do dan,
ktore zawieraja prosciutto nie dodaje sie soli.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-30 08:12:45

Temat: Re: Szynka parmenska (prosciutto)
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> Aga wrote:
> >
> > Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
> > lub jakies sugestie dotyczace serwania.
> >
> > Dzieki z gory
> > Aga
>
> Prosciutto kroi sie bardzo, bardzo cienko. Mozna je podac jako
> przystawke, czesc glownego dania, przyprawe, etc.
> Najprosciej to cienkie plastry prosciutto owinac naokolo kawalkow melona
> lub kiwi, przekluc wykalaczka i podac jako przystawke na zimno.
> Albo obwinac duze suszone sliwki nadziane kawalkiem orzecha wloskiego i
> zapiec pod opiekaczem.
> Albo oczyszczone surowe krewetki obwinac cienkimi plastrami prosciutto,
> ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac parmezanem i zapiec.
> Mozna posiekac proscuitto na malutkie kawalki i dodac do sosu zrobionego
> ze smietanki i sera, albo do makaronu z oliwa i czosnkiem.
> Albo posiekac drobno, dodac do krewetek smazonych w oleju i rozmarynie i
> podac z makaronem.
> Mozna polozyc na chlebie, przykryc plastrem sera, czerwonej papryki i
> salaty i podac jako sandwich albo kanapke.
>
> Itd, itp.
>
> Nalezy pamietac, ze prosciutto jest straszliwie slone, wiec do dan,
> ktore zawieraja prosciutto nie dodaje sie soli.
>
> Magdalena Bassett

Wszystko jak wyżej i mała letnia reminiscencja (letnia, bo na ogól latem bywam
we Włoszech) - plastereczki prosciutto crudo di Parma, kawałek gorgonzoli
(koniecznie oryginalnej), oliwki - duże i nadzeiwane pysznościami kupowane na
wagę we włoskich hiperamarketach, mozzarella pokrojona na plasterki i
przełożona plasterkami pomidora, posypana bazylią i polana oliwą i, oczywiście,
białe zimne wino (najlepiej Pinot Griggio). Mniam. Ponieważ to wszystko jest w
zasadzie teraz dostępne w naszych hipermarketach, chyba sobie kupię i zrobię
włoski wieczór z kominkiem zamiast słońca. Chociaż faktycznie najlepiej to
smakuje latem na tarasie.

Pozdrowienia
przełykająca ślinę Agnieszka z Łodzi


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Babka makowa- przepis
Masełko dla MechaGodzilli i o ziółkach słów kilka; o)
z filmu
Canelloni
Remanent - cd. czyli wnioski po artykule R. Maklowicza

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »