| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-29 20:36:51
Temat: Szynka parmenska (prosciutto)Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
lub jakies sugestie dotyczace serwania.
Dzieki z gory
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-29 21:35:42
Temat: Re: Szynka parmenska (prosciutto)
Aga wrote:
>
> Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
> lub jakies sugestie dotyczace serwania.
>
> Dzieki z gory
> Aga
Prosciutto kroi sie bardzo, bardzo cienko. Mozna je podac jako
przystawke, czesc glownego dania, przyprawe, etc.
Najprosciej to cienkie plastry prosciutto owinac naokolo kawalkow melona
lub kiwi, przekluc wykalaczka i podac jako przystawke na zimno.
Albo obwinac duze suszone sliwki nadziane kawalkiem orzecha wloskiego i
zapiec pod opiekaczem.
Albo oczyszczone surowe krewetki obwinac cienkimi plastrami prosciutto,
ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac parmezanem i zapiec.
Mozna posiekac proscuitto na malutkie kawalki i dodac do sosu zrobionego
ze smietanki i sera, albo do makaronu z oliwa i czosnkiem.
Albo posiekac drobno, dodac do krewetek smazonych w oleju i rozmarynie i
podac z makaronem.
Mozna polozyc na chlebie, przykryc plastrem sera, czerwonej papryki i
salaty i podac jako sandwich albo kanapke.
Itd, itp.
Nalezy pamietac, ze prosciutto jest straszliwie slone, wiec do dan,
ktore zawieraja prosciutto nie dodaje sie soli.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-30 08:12:45
Temat: Re: Szynka parmenska (prosciutto)>
>
> Aga wrote:
> >
> > Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
> > lub jakies sugestie dotyczace serwania.
> >
> > Dzieki z gory
> > Aga
>
> Prosciutto kroi sie bardzo, bardzo cienko. Mozna je podac jako
> przystawke, czesc glownego dania, przyprawe, etc.
> Najprosciej to cienkie plastry prosciutto owinac naokolo kawalkow melona
> lub kiwi, przekluc wykalaczka i podac jako przystawke na zimno.
> Albo obwinac duze suszone sliwki nadziane kawalkiem orzecha wloskiego i
> zapiec pod opiekaczem.
> Albo oczyszczone surowe krewetki obwinac cienkimi plastrami prosciutto,
> ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac parmezanem i zapiec.
> Mozna posiekac proscuitto na malutkie kawalki i dodac do sosu zrobionego
> ze smietanki i sera, albo do makaronu z oliwa i czosnkiem.
> Albo posiekac drobno, dodac do krewetek smazonych w oleju i rozmarynie i
> podac z makaronem.
> Mozna polozyc na chlebie, przykryc plastrem sera, czerwonej papryki i
> salaty i podac jako sandwich albo kanapke.
>
> Itd, itp.
>
> Nalezy pamietac, ze prosciutto jest straszliwie slone, wiec do dan,
> ktore zawieraja prosciutto nie dodaje sie soli.
>
> Magdalena Bassett
Wszystko jak wyżej i mała letnia reminiscencja (letnia, bo na ogól latem bywam
we Włoszech) - plastereczki prosciutto crudo di Parma, kawałek gorgonzoli
(koniecznie oryginalnej), oliwki - duże i nadzeiwane pysznościami kupowane na
wagę we włoskich hiperamarketach, mozzarella pokrojona na plasterki i
przełożona plasterkami pomidora, posypana bazylią i polana oliwą i, oczywiście,
białe zimne wino (najlepiej Pinot Griggio). Mniam. Ponieważ to wszystko jest w
zasadzie teraz dostępne w naszych hipermarketach, chyba sobie kupię i zrobię
włoski wieczór z kominkiem zamiast słońca. Chociaż faktycznie najlepiej to
smakuje latem na tarasie.
Pozdrowienia
przełykająca ślinę Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |