Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws.ebone.net!news1.ebone.net!news.tele.dk!small.news.tele.dk!4.1.16.34!cpk-news
-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-
mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szynka parmenska (prosciutto)
References: <DJD58.222082$5G5.1638432@news.chello.at>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 31
Date: Tue, 29 Jan 2002 13:35:42 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1012340289 4.33.132.12 (Tue, 29 Jan 2002 13:38:09 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Jan 2002 13:38:09 PST
X-Received-Date: Tue, 29 Jan 2002 13:38:10 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94028
Ukryj nagłówki
Aga wrote:
>
> Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
> lub jakies sugestie dotyczace serwania.
>
> Dzieki z gory
> Aga
Prosciutto kroi sie bardzo, bardzo cienko. Mozna je podac jako
przystawke, czesc glownego dania, przyprawe, etc.
Najprosciej to cienkie plastry prosciutto owinac naokolo kawalkow melona
lub kiwi, przekluc wykalaczka i podac jako przystawke na zimno.
Albo obwinac duze suszone sliwki nadziane kawalkiem orzecha wloskiego i
zapiec pod opiekaczem.
Albo oczyszczone surowe krewetki obwinac cienkimi plastrami prosciutto,
ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac parmezanem i zapiec.
Mozna posiekac proscuitto na malutkie kawalki i dodac do sosu zrobionego
ze smietanki i sera, albo do makaronu z oliwa i czosnkiem.
Albo posiekac drobno, dodac do krewetek smazonych w oleju i rozmarynie i
podac z makaronem.
Mozna polozyc na chlebie, przykryc plastrem sera, czerwonej papryki i
salaty i podac jako sandwich albo kanapke.
Itd, itp.
Nalezy pamietac, ze prosciutto jest straszliwie slone, wiec do dan,
ktore zawieraja prosciutto nie dodaje sie soli.
Magdalena Bassett
|