Data: 2002-01-29 21:35:42
Temat: Re: Szynka parmenska (prosciutto)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aga wrote:
>
> Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
> lub jakies sugestie dotyczace serwania.
>
> Dzieki z gory
> Aga
Prosciutto kroi sie bardzo, bardzo cienko. Mozna je podac jako
przystawke, czesc glownego dania, przyprawe, etc.
Najprosciej to cienkie plastry prosciutto owinac naokolo kawalkow melona
lub kiwi, przekluc wykalaczka i podac jako przystawke na zimno.
Albo obwinac duze suszone sliwki nadziane kawalkiem orzecha wloskiego i
zapiec pod opiekaczem.
Albo oczyszczone surowe krewetki obwinac cienkimi plastrami prosciutto,
ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac parmezanem i zapiec.
Mozna posiekac proscuitto na malutkie kawalki i dodac do sosu zrobionego
ze smietanki i sera, albo do makaronu z oliwa i czosnkiem.
Albo posiekac drobno, dodac do krewetek smazonych w oleju i rozmarynie i
podac z makaronem.
Mozna polozyc na chlebie, przykryc plastrem sera, czerwonej papryki i
salaty i podac jako sandwich albo kanapke.
Itd, itp.
Nalezy pamietac, ze prosciutto jest straszliwie slone, wiec do dan,
ktore zawieraja prosciutto nie dodaje sie soli.
Magdalena Bassett
|