Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szynka parmenska (prosciutto)
Date: 30 Jan 2002 09:12:45 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 48
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1012378365 11414 192.168.240.245 (30 Jan 2002 08:12:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2002 08:12:45 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.164.43, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94054
Ukryj nagłówki
>
>
> Aga wrote:
> >
> > Czy ktos moze mi pomoc i napisac z jakim sosem najlepeij podac prosciutto
> > lub jakies sugestie dotyczace serwania.
> >
> > Dzieki z gory
> > Aga
>
> Prosciutto kroi sie bardzo, bardzo cienko. Mozna je podac jako
> przystawke, czesc glownego dania, przyprawe, etc.
> Najprosciej to cienkie plastry prosciutto owinac naokolo kawalkow melona
> lub kiwi, przekluc wykalaczka i podac jako przystawke na zimno.
> Albo obwinac duze suszone sliwki nadziane kawalkiem orzecha wloskiego i
> zapiec pod opiekaczem.
> Albo oczyszczone surowe krewetki obwinac cienkimi plastrami prosciutto,
> ulozyc w zaroodpornym naczyniu, posypac parmezanem i zapiec.
> Mozna posiekac proscuitto na malutkie kawalki i dodac do sosu zrobionego
> ze smietanki i sera, albo do makaronu z oliwa i czosnkiem.
> Albo posiekac drobno, dodac do krewetek smazonych w oleju i rozmarynie i
> podac z makaronem.
> Mozna polozyc na chlebie, przykryc plastrem sera, czerwonej papryki i
> salaty i podac jako sandwich albo kanapke.
>
> Itd, itp.
>
> Nalezy pamietac, ze prosciutto jest straszliwie slone, wiec do dan,
> ktore zawieraja prosciutto nie dodaje sie soli.
>
> Magdalena Bassett
Wszystko jak wyżej i mała letnia reminiscencja (letnia, bo na ogól latem bywam
we Włoszech) - plastereczki prosciutto crudo di Parma, kawałek gorgonzoli
(koniecznie oryginalnej), oliwki - duże i nadzeiwane pysznościami kupowane na
wagę we włoskich hiperamarketach, mozzarella pokrojona na plasterki i
przełożona plasterkami pomidora, posypana bazylią i polana oliwą i, oczywiście,
białe zimne wino (najlepiej Pinot Griggio). Mniam. Ponieważ to wszystko jest w
zasadzie teraz dostępne w naszych hipermarketach, chyba sobie kupię i zrobię
włoski wieczór z kominkiem zamiast słońca. Chociaż faktycznie najlepiej to
smakuje latem na tarasie.
Pozdrowienia
przełykająca ślinę Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|