Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bakłażan z patelni?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bakłażan z patelni?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-19 09:06:53

Temat: Bakłażan z patelni?
Od: "bartq" <b...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzień dobry!
Czytam Was, czytam - i bardzo za każdym razem muszę pilnować ślinianek.
Przechodząc do meritum:
Jak najlepiej przysmażyć bakłażany na patelni? Kiedyś robiłem (2 tg temu) i
trochę się przypalił.
Jaki ogień?

Pozdrawiam,

bartq





--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-19 09:59:54

Temat: Re: Bakłażan z patelni?
Od: "Anna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moja ciocia stosuje ogien dokładnie taki sam jak do robienia kotletów -
schabowych (jesli ma to jakies znaczenie).

pozdrawiam
anka



Użytkownik "bartq" <b...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a9omiv$6o0$1@news.gazeta.pl...
> Dzień dobry!
> Czytam Was, czytam - i bardzo za każdym razem muszę pilnować ślinianek.
> Przechodząc do meritum:
> Jak najlepiej przysmażyć bakłażany na patelni? Kiedyś robiłem (2 tg temu)
i
> trochę się przypalił.
> Jaki ogień?
>
> Pozdrawiam,
>
> bartq
>
>
>
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 10:11:45

Temat: Re: Bakłażan z patelni?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Moja ciocia stosuje ogien dokładnie taki sam jak do robienia kotletów -
> schabowych (jesli ma to jakies znaczenie).

ja używam bakłażany bardzo plasterkowane, znaczy na krajalnicy wzdłóż
pokrojone tak ok. 0.5 do 1mm grubości. Potem trochę solę i przekładam
bibułą, aby się zlały. Do patelni (nagrzanej dobrze!) daję trochę oleju
(tylko trochę, bakłażany to żłopią olej jak ruski sołdat wódkę, ile
dasz, tyle wciągną) no i na to plastry bakłażana. Jak zaczyna brązowieć,
to już prawie za późno, ale obrócić na drugę stronę. Wszystkiego 2-3
minuty. Na to daję aceto balsamico i czosnek. Zużywam na zimno jako
przekąska, do sałatek (wtedy pokrojone na zjadliwe paski) oraz jako
warstwa do lasanii.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 10:39:21

Temat: Re: Bakłażan z patelni? (troche OT)
Od: "Mapet\(ka\)" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak najlepiej przysmażyć bakłażany na patelni? Kiedyś robiłem (2 tg temu)
i
> trochę się przypalił.
We Wloszech jadlam smazona na patelni cukinie (tak, jak to podal Waldek w
poscie powyzej) Jest nardzo dobra. I - co ciekawe - nie przyponinam sobie,
zeby byla obierana ze skorki. Ale wtedy mialam 11 lat, wiec...
Mapetka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 10:45:40

Temat: Re: Bakłażan z patelni? (troche OT)
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> We Wloszech jadlam smazona na patelni cukinie (tak, jak to podal Waldek w
> poscie powyzej) Jest nardzo dobra. I - co ciekawe - nie przyponinam sobie,
> zeby byla obierana ze skorki. Ale wtedy mialam 11 lat, wiec...


czemu nie, jesli cukinia byla mloda a nie stara i wielka jak maczuga
Herkulesa to jak najbardziej mogla byc ze skorka.


pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 12:19:37

Temat: Re: Bakłażan z patelni? (troche OT)
Od: "Mapet\(ka\)" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> czemu nie, jesli cukinia byla mloda a nie stara i wielka jak maczuga
> Herkulesa to jak najbardziej mogla byc ze skorka.

Racja, starej i wielkie to juz sie nie da obrac (sama probowalam), chyba ze
komus nie zalezy na wlasnych palcach...
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 12:25:39

Temat: Re: Bakłażan z patelni? (troche OT)
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mapet(ka)" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a9p23o$5pd$1@news.tpi.pl...
> > czemu nie, jesli cukinia byla mloda a nie stara i wielka jak maczuga
> > Herkulesa to jak najbardziej mogla byc ze skorka.
>
> Racja, starej i wielkie to juz sie nie da obrac (sama probowalam), chyba
ze
> komus nie zalezy na wlasnych palcach...
> Mapet


ja miałam na mysli cos odwrotnego - ze stara da sie zjesc tylko obrana, bo
skora na niej jest jak podeszwa na bucie;-)

Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 13:02:41

Temat: Re: Bakłażan z patelni? (troche OT)
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia napisala:
(...)

> ja miałam na mysli cos odwrotnego - ze stara da sie zjesc tylko obrana, bo
> skora na niej jest jak podeszwa na bucie;-)

I dlatego niespecjalnie daje sie obierać czy zjadać :-)
Sposób na starą cukinię:
Obgotować, przekroić, wyrzucić nasiona, nafaszerować czym kto
lubi, posypać serem, zapiec. Wyjadać ze skórek jak z miseczek :-)

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 13:29:01

Temat: Re: Bak?a?an z patelni? (troche OT)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>(...)
>
>> ja mia?am na mysli cos odwrotnego - ze stara da sie zjesc tylko obrana, bo
>> skora na niej jest jak podeszwa na bucie;-)
>
>I dlatego niespecjalnie daje sie obiera? czy zjada? :-)
>Sposób na star? cukini?:
>Obgotowa?, przekroi?, wyrzuci? nasiona, nafaszerowa? czym kto
>lubi, posypa? serem, zapiec. Wyjada? ze skórek jak z miseczek :-)
>
>Krycha
>

a ja duuuza cukinie nadziewam wzdluz. taka mieszanka po bolonsku,
im gesciejsza tym lepsza! Po wierzchu smaruje oliwa i nawet
mieknie.
raz z braku laku czyli cukinii wypatroszylismy bochenek bialego
chleba z grubsza taka szeleszczaca skorka i nafaszerwoalismy
taka nadziwka do cukinii, przykrylismy czapeczka z wierzchu
chleba, zapieczone jak cukinia. SWIETNE! pisze "smysmy" bo
pomyslowdawca byl monrz

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cytryna do makaronu
Chleb i bułki
a moze by tak......
Re: Dlaczego nie lubimy szpinaku?
Omlecik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »