| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-08 18:37:15
Temat: BaklazanyWitam wszystkich,
Czytam liste juz od dawna i bardzo smacznie mi sie czyta. Mam pytanie: Jak s
mazyc baklazany, zeby nie byly obrzydliwie tluste. Bardzo je lubie, ale nie
potrafie przyrzadzac. Bede wdzieczna za wszystkie rady i przepisy.
Pozdrawiam,
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-08 19:07:33
Temat: Re: BaklazanyChyba niewiele sie da w tej kwestii zrobic. Baklazany maja bardzo gabczasta
strukture i dlatego tak latwo wchlaniaja duze ilosci tluszczu. Wszystkie
znane mi przepisy uwzgedniaja ten fakt i przewiduja wieksza porcje tluszczu,
jesli skladnikiem potrawy jest baklazan. Przed obrobka termiczna trzeba je
pokroic w plastry i grubo posypac sola a nastepnie odstawic na jakies pol
godziny. Po tym czasie pluczesz je dokladnie i robisz dalej , jak uwazasz -
smazysz lub zapiekasz. Ale ta cala zabawa ze sola ma pozbawic baklazany
goryczki i o ile wiem, nie wplywa niestety na ilosc wlchanianego przez nie
tluszczu. Slyszalam tez o pieczeniu baklazanow na grillu. Moze to jest
wyjscie. Jesli chcesz, moge postarac sie odszukac pare przepisow na
baklazany z grilla.
Herbatka
Magdalena Marchel wrote in message ...
>Witam wszystkich,
>Czytam liste juz od dawna i bardzo smacznie mi sie czyta. Mam pytanie: Jak
s
>mazyc baklazany, zeby nie byly obrzydliwie tluste. Bardzo je lubie, ale nie
>potrafie przyrzadzac. Bede wdzieczna za wszystkie rady i przepisy.
>Pozdrawiam,
>Magdalena
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 09:27:55
Temat: Re: Baklazany
Slyszalem od jednego fachowca, ze mozna je po smazeniu "odtluscic"
papierowymi reczniczkami...ale czy to dziala...?hm..glowy nie
dam.pozdrawiam.pepe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 10:23:49
Temat: Re: Baklazany
pepe wrote:
> Slyszalem od jednego fachowca, ze mozna je po smazeniu "odtluscic"
> papierowymi reczniczkami...ale czy to dziala...?hm..glowy nie
> dam.pozdrawiam.pepe
Trochę działa... Ja pod papierowy ręcznik podkładam grubo starą gazetę,
w którą tłuszcz wsiąka i na wierzch kładę plastry bakłażana. Potem to
samo z nową gazetą i nowymi ręcznikami na drugą stronę warzywa. Ale i
tak zostaje w nim sporo tłuszczu - dlatego ważna jest jego jakość.
Polecam zakup dobrej oliwy.
Pozdrawiam.
--
Jacek Wilczkowski
NoS/BBDO Sp. z o.o.
w...@n...com.pl
tel. 604 09 57 53
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 10:26:48
Temat: Odp: BaklazanyBaklazany z grilla to brzmi bardzo zachecajaco. Jesli mozesz, to bardzo
prosze o przepisy.
Pozdrawiam i dziekuje,
Magdalena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 20:51:22
Temat: Re: BaklazanyProsze bardzo:
paczuszki z baklazanow z pomidorami i serem (4 porcje)
2 duze baklazany
2 pomidory lima (takie podluzne - wygladaja jak wolowe serca, sa bardzo
zwarte)
20 dag mozzarelli
sol, pieprz
16 duzych lisci bazyli
6 lyzek oliwy
1 lyzka octu balsamico (wiem, wiem, w Polsce raczej nieosiagalny, mysle ze
jakis doby winny ocet tez by tej potrawy nie zepsul)
1 lyzka koncentratu pomidorowego
1 lyzka soku cytrynowego
2 lyzki uprazonych orzeszkow piniowych (wersja dla ubogich kulinarnie
Polakow (dlaczego Polska nie lezy nad M. Srodziemnym ...) - uprazone pestki
z dyni albo slonecznika)
Baklazany umyj i pokroj wzdluz w paski o grubosci ok. 0,5 cm. Plastry wrzuc
na 2 minuty do wrzatku. Nastepnie wyjmij i osusz. Pomidory pokroj na 8
plastrow. Wez dwa plastry baklazana i uloz je na krzyz, oprosz sola i
pieprzem i na srodku uloz po plasterku pomidora a nastepnie na przemian
listki bazylii i plastry sera, konczysz plasterkiem pomidora. Wolne paski
baklazana zawin wokol nadzienia - powinna wyjsc z tego taka mala paczuszka.
Paczuszki wrzuc do lodowki na 20 minut. Oliwe wymieszaj z octem,
koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny i dopraw sola i pieprzem.
Paczuszki posmaruj sosem i uloz na aluminiowej tacce - piecz na grillu ok.
10 minut. W polowie grillowania obroc "do gory nogami". Przed podaniem
wierzchy udekoruj orzeszkami i listkami bazylii. Pycha.
Herbatka
Magdalena Marchel wrote in message ...
>Baklazany z grilla to brzmi bardzo zachecajaco. Jesli mozesz, to bardzo
>prosze o przepisy.
>Pozdrawiam i dziekuje,
>Magdalena.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-10 04:00:16
Temat: Odp: Baklazanypo grecku...
bakłażany obrać, ale tak, że zdejmujemy tylko jeden wiór skóry wzdłuż, od
nasady, poprzez główkę do nasady.
naciąć wzdłuż do połowy w miejscu obranym, tak by powstała jakby łódeczka,
nasolić zostawić na pół godz.
potem wypłukać i na oliwę nacięciem do góry, poddusić, powstanie jakby
łódeczka.
sos:
cebulę podsmażyć z pieczarkami, dodać rozdrobnione pomidory, przyprawić do
smaku,( konieczny czosnek) dusić.
bakłażany ułożyć w brytfannie nałożyć w łódeczki cebulę z pieczarkami resztą
sosu zalać i zapiekać.
Smacznego.
--
pozdrawiam:-))
Sławomir Jan Marusiński
UIN 14539957
Użytkownik Magdalena Marchel <m...@a...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:v5xx4.2040$S...@n...tpnet.pl...
> Witam wszystkich,
> Czytam liste juz od dawna i bardzo smacznie mi sie czyta. Mam pytanie: Jak
s
> mazyc baklazany, zeby nie byly obrzydliwie tluste. Bardzo je lubie, ale
nie
> potrafie przyrzadzac. Bede wdzieczna za wszystkie rady i przepisy.
> Pozdrawiam,
> Magdalena
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-10 13:33:31
Temat: Odp: Baklazany
Magdalena Marchel wrote:
Jak smazyc baklazany .....
A może byc pieczony?
1 baklazan
5 dkg orzechow wloskich
1 zabek czosnku
bulka tarta
1 lyzka oleju
Baklazan pokroic wzdluz, polowki skropic olejem i piec
40 min w 250 st.C, skórka w dol. Wyjac miazsz (bardzo
uwazac, aby przy tym nie rozerwac skorki), rozgniesc,
mase wymieszac z rozdrobnionymi orzechami i czosnkiem.
Umiescic ja w polowkach i posypac tarta bulka. Ponownie
piec ok. 10 min. Jest to latwe, szybkie i smaczne danie
typu ciepla zakaska.
Do dziela i smacznego
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-13 10:38:22
Temat: Odp: Baklazany
Dziekuje wszystkim za przepisy. Teraz tylko musze kupic baklazany i moge
gotowac. Dziekuje i pozdrawiam,
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-14 08:43:11
Temat: Re: BaklazanyOn Thu, 09 Mar 2000 20:51:22 GMT, "Herbatka" <b...@d...com.pl>
wrote:
>Prosze bardzo:
>paczuszki z baklazanow z pomidorami i serem (4 porcje)
>
>
>
>Magdalena Marchel wrote in message ...
>>Baklazany z grilla to brzmi bardzo zachecajaco. Jesli mozesz, to bardzo
>>prosze o przepisy.
>>Pozdrawiam i dziekuje,
>>Magdalena.
>>
>>
Dzieki za przepis na paczuszki z baklazanow. Zrobilam go w wersji
"zamiast".
Zamiast swiezych pomidorow -przecier; listkow bazylii - pietruszka;
mozzarelli w plastrach - taka typu makaronik; octu balsamico - wiecej
soku z cytryny + troche wody; oliwy - oleju slonecznikowego; orzeszkow
pinii -slonecznik i to nieprazony. Ale baklazany, sol i pieprz
dokladnie jak w przepisie. Ach i musze dodac, ze bylo to pieczone nie
na grilu tylko w piekarniku z opiekaczem (slonecznkiem posypalam po
przewroceniu paczuszek do gory nogami, aby sie troche uprazyl.
Jak smakowalo? Pycha!
Pozdrawiam
Mila
--
JANOW j...@w...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |