Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia murzynek

Grupy

Szukaj w grupach

 

murzynek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-08 21:15:02

Temat: murzynek
Od: "Anka" <a...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przeczytałam przepis na "dziada" (muszę go wypróbować na mężu tylko
powiedzcie mi czy czuć w nim jabłka bo ku mojemu ubolewaniu on jest tych co
jedzą jabłka tylko jak są wściekli a tak to nic.
Rewanżuję się również prostym ciastem pod nazwą "murzynek"

1 kostka palmy (nie testować kasi ani planty bo się żle miesza z resztą)
1,5 szkl. cukru
3 kopiaste łyżki kakao
5 łyżek wody (lub 1/2 szklanki jeżeli nie lubicie sie bawić)

palmę rozpuścić w garnku następnie dodać 1 szkl. cukru, a 1/2 szkl. cukru
pomieszać z kakao i też dodać (nie porobią się grudki) i dodać wody. Mieszać
do rozpuszczenia na małym ogniu . Gdy to zabąbelkuje gotować jeszcze 5 min,
a następnie wstawić do zimnej wody żeby ostygło (nie ma zmartwienia jeżeli w
trakcie chłodzenia tłuszcz oddzieli się od reszty potem i tak się wszystko
zmiksuje).
Gdy sie masa ochłodzi dodać:
1/2 szkl. mąki
3 całe jaja
1łyżeczkę proszku do pieczenia

i wszysko razem zmiksować. Na koniec dodać bakalie (najlepiej wychodzą same
rodzynki ale jak kto lubi).
Ciasto wlewamy do prodiża i pieczemy ok. 30 min.

Można całość potraktować polewą (albo białą albo czarną) najlepiej gotowcem,
bo szybko, ale jeśli ktoś lubi się bawić to można odlać z masy
tłuszczo-cukro-kakaowej (przed ostudzeniem) pół szklanki i po upieczeniu
wysmarować nią ciasto. Taką operacje można przeprowadzić, pod warunkiem, że
tłuszcz nie oddzieli się od reszty (dlatego zalecam palmę).

Czas przygotowania całego ciasta 1h, z czego 30 min. to pieczenie.

Życzę smacznego
Anka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-09 05:12:43

Temat: jablka w "Dziadzie"
Od: Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Anka wrote:

> Przeczytałam przepis na "dziada" (muszę go wypróbować na mężu tylko
> powiedzcie mi czy czuć w nim jabłka bo ku mojemu ubolewaniu on jest tych co
> jedzą jabłka tylko jak są wściekli a tak to nic.

Jablek Twoj maz nie wyczuje . Dzieki nim ciasto jest bardziej wilgotne .To
wszystko.
Cynamon zawsze kojarzy sie z jablkami wiec mozesz go nie dodawac . Ale to juz
kwestia gustu .
Pycha . Moj maz byl zachwycony, ze tak szybko, takie proste, takie smaczne .
Na poczatku ....nie bardzo chcial wierzyc gdy mu tlumaczylam, ze nie ma to jak
polska zona .
ewa bowman


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 09:14:34

Temat: Re: jablka w "Dziadzie"
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dawno nie odwiedzalam grupy i chyba umknal mi przepis. Znam ciasto
"Dziad czyli pakowaniec"(www.kuchnia.com.pl/DiD/ciasta.httml#dzia
d) i wcale
nie jest on prosty i latwy, nie zawiera rowniez jablek. Moge prosic o
blizsze info?
--
Dana
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...

Użytkownik Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@s...com...
> Anka wrote:
>
> > Przeczytałam przepis na "dziada" (muszę go wypróbować na mężu tylko
> > powiedzcie mi czy czuć w nim jabłka >


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 10:16:42

Temat: Re: murzynek
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> powiedzcie mi czy czuć w nim jabłka bo ku mojemu ubolewaniu on jest tych co
> jedzą jabłka tylko jak są wściekli a tak to nic.

Robilam dziada na ostatki, rewelacja. Jablek sie nie czuje.


--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 10:52:24

Temat: Re: jablka w "Dziadzie"
Od: "Dana" <j...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Jedno pytanie: czy jest wsrod nas jeszcze jedna Dana oprocz mnie z NL? Jesli
tak, to pozdrawiam serdecznie!

Danka


Dana <d...@n...com.pl> schreef in berichtnieuws
3...@n...vogel.pl...
> Bardzo dawno nie odwiedzalam grupy i chyba umknal mi przepis. Znam ciasto
> "Dziad czyli pakowaniec"(www.kuchnia.com.pl/DiD/ciasta.httml#dzia
d) i
wcale
> nie jest on prosty i latwy, nie zawiera rowniez jablek. Moge prosic o
> blizsze info?
> --
> Dana
> http://www.kuchnia.com.pl
> Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
>
> Użytkownik Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> w wiadomości do
> grup dyskusyjnych napisał:3...@s...com...
> > Anka wrote:
> >
> > > Przeczytałam przepis na "dziada" (muszę go wypróbować na mężu tylko
> > > powiedzcie mi czy czuć w nim jabłka >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 15:28:08

Temat: Re: murzynek
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Anka wrote:

> Gdy sie masa och3odzi dodać:
> 1/2 szkl. mąki
> 3 ca3e jaja
> 13yżeczkę proszku do pieczenia

Czy rzeczywiscie to ciasto jest z tylko pol szklanki maki, czy moze chodzilo ci
o poltora?
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-10 09:49:14

Temat: Re: murzynek
Od: "Ania" <a...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Oczywiscie ze ciasto jest z 1,5 szkl. maki
Przepraszam za niedopatrzenie
Anka

Magdalena Bassett napisał(a) w wiadomości: <3...@w...net>...
>
>
>Anka wrote:
>
>> Gdy sie masa och3odzi dodać:
>> 1/2 szkl. mąki
>> 3 ca3e jaja
>> 13yżeczkę proszku do pieczenia
>
>Czy rzeczywiscie to ciasto jest z tylko pol szklanki maki, czy moze
chodzilo ci
>o poltora?
>Magdalena
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Baklazany
Baranina, gdzie mozna kupic. -Odpowiedz
Do grupowiczów ze Skandynawi
Re: gołabki - pytała Ewa
Nalewka na bursztynie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »