Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-18 12:08:54

Temat: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam pytanie, a raczej prosbe. Czy moglby mi ktos wyjasnic, jak dokladnie sie
robi barszcz bialy (zurek? - nie wiem dokladnie co to) z kielbasa, bo po
marudzeniu na temat angielskiej jajecznicy nastapilo marudzenie pt. "Polski
barszcz bialy z kielbasa", zreszta tez chetnie bym sprobowala, bo jeszcze
nigdy nie jadlam :o( . Wiec bardzo prosze o poprowadzenie za raczke :o))))

Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-18 12:29:40

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o7dgv$9bk$...@s...icm.edu.pl...
> Mam pytanie, a raczej prosbe. Czy moglby mi ktos wyjasnic, jak dokladnie
sie
> robi barszcz bialy (zurek? - nie wiem dokladnie co to) z kielbasa,
> > Bozenka z Wilna :o)

Rozgryzalam ten temat jakos tak przed Wielkanaoca:))

Jola L-L

Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( bardzo smaczny)
wloszczyzna
1 biala kielbasa
1 duza cebula
2 suszone grzybki
2 zabki czosnku
1/2 butelki zurku ( u mnie nazywa on sie "Kujawski"- 0,5 l)
listek bobkowy, ziele angielskie,sol, pieprz, majeranek
ziemniaki w kostke
jajko na twardo

Pogotowac troche wloszczyzne i grzybki, dodac przyprawy , nastepnie
podsmazona na zloto drobno pokrojona cebule i podsmazona biala kielbase
przedtem ja ponakluwac widelcem),dodac ziemniaki w mniejsza kostke.
Wszystko pogotowac. Wyjac ugotowana wloszczyzne. Jak ziemniaki juz miekkie
(nie rozgotowane ) wyjac kielbase i pokroic w plastry, wrzucic spowrotem,
dodac rozgnieciony czosnek, majeranek ,zur, wylowic i pokroic grzybki. Ja
jeszcze dodaje rozgnieciona widelcem jedna marchewke , troszeczke pietruszki
i selera .Zagotowac.Do zurku na talerzu dodac jajko ugotowane na twardo
przekrojone na pol.

Zurek 2 - z TV z "gotowania na ekranie"

1 litr wody + 1 zeberko wedzone + kawalek (1/2) zwyklej kielbasy pogotowac
troche . Nastepnie dodac podsmazona na zloto cebulke w kostke oraz
podsmazona 1 biala kielbase ( nakluc)oraz przyprawy( sol, pieprz, listek,
ziele angielskie). Pogotowac. Wyjac wedliny, pokroic w kostke , dodac do
zupy + ziemniaki w kostke + 2 zabki czosnku rozgniesc . Gotowac jeszcze 10
min- aby ziemniaki sie nie rozgotowaly. Na koniec dodac zur (1-1,5 szkl),
majeranek , troche smietanki 30%, jajka w kostke . Zagotowac .

Zurek 3- podawany w kwietniu przez Adasia Rolbieckiego na grupe

15 dag pieczarek,
7 dag marchwi,
3 dag pietruszki,
1/4 l żuru kwaszonego,
1 i 1/2 l wody,
50 dag boczku wędzonego,
10 dag szynki,
10 dag kiełbasy,
10 dag schabu pieczonego,
3 jajka,
12 dag śmietany,
sól, pieprz

Boczek zalać wodą, ugotować. Gdy będzie miękki wyjąć, a do wywaru włożyć
poszatkowane na tarce warzywa i pieczarki. Gdy warzywa będą miękkie,
wlać żur, śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na
kilka minut przed podaniem włożyć pokrojony w paski boczek, schab,
szynkę i kiełbasę. Dodać pokrojone na ćwiartki jaja ugotowane na twardo.


A żur wlasny jak zrobic, jak ktos ma ambicje ? O tu:
10 dag mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej,
1/2 l wody,
czosnek

Mąkę zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać przelać do
kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni w ciepłym
miejscu.

Pozdrawiam Jola L-L







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 12:34:44

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki wielkie, Jolu. :o)

Zaczynam eksperymentowac.

Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 13:15:10

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przeczytalam wszystkie przepisy i mam pytanie. Czy do tego pierwszego nie
dodaje sie smietane? Wszedzie jest.

> Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( bardzo smaczny)
> wloszczyzna
> 1 biala kielbasa
> 1 duza cebula
> 2 suszone grzybki
> 2 zabki czosnku
> 1/2 butelki zurku ( u mnie nazywa on sie "Kujawski"- 0,5 l)
> listek bobkowy, ziele angielskie,sol, pieprz, majeranek
> ziemniaki w kostke
> jajko na twardo

Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 13:34:10

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o7hd6$2vj$...@s...icm.edu.pl...
> Przeczytalam wszystkie przepisy i mam pytanie. Czy do tego pierwszego nie
> dodaje sie smietane? Wszedzie jest.
>
> > Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( bardzo smaczny)
> Bozenka z Wilna :o)

nawet poszlam sprawdzic w kajecie :)))
nie ma tu smietany

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 13:36:56

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki :o) Ide do sklepu.

Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 16:23:41

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

[...]
> Zurek 3- podawany w kwietniu przez Adasia Rolbieckiego na grupe
Zurek 3 = Stryszewski [tak on się nazywa] :-)
Pozdrawiam Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 05:29:05

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej!
To oznacza, że mój wieloletni problem się wyjaśnił: żurek to inazcej barszcz
biały?
Czy jednak różne zupki? Podobne, ale jednak. Sądząc z "Gorącej kupki" czy
"Sekundy smaku" to są różne rzeczy.

Namaste!
EuGeniusz Dębski



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 11:31:30

Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Hej!
> To oznacza, że mój wieloletni problem się wyjaśnił: żurek to inazcej
barszcz
> biały?
> Czy jednak różne zupki? Podobne, ale jednak. Sądząc z "Gorącej kupki"
czy
> "Sekundy smaku" to są różne rzeczy.
Różne zupki ale żurek to też rodzaj barszczu, żurek to gęsta zupka z
fusami i kartoflami a biały barszcz [koniecznie z białą kiełbasą i
majerankiem] zalewa się kwasem bez osadu. pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

paczki, jeszce raz...
ziemniaczane kotleciki
Sprzet do kuchni ...
mam robot!!!ale radosc!!
szybciutko mam 15 minut

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »