| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-18 12:08:54
Temat: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasaMam pytanie, a raczej prosbe. Czy moglby mi ktos wyjasnic, jak dokladnie sie
robi barszcz bialy (zurek? - nie wiem dokladnie co to) z kielbasa, bo po
marudzeniu na temat angielskiej jajecznicy nastapilo marudzenie pt. "Polski
barszcz bialy z kielbasa", zreszta tez chetnie bym sprobowala, bo jeszcze
nigdy nie jadlam :o( . Wiec bardzo prosze o poprowadzenie za raczke :o))))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-18 12:29:40
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o7dgv$9bk$...@s...icm.edu.pl...
> Mam pytanie, a raczej prosbe. Czy moglby mi ktos wyjasnic, jak dokladnie
sie
> robi barszcz bialy (zurek? - nie wiem dokladnie co to) z kielbasa,
> > Bozenka z Wilna :o)
Rozgryzalam ten temat jakos tak przed Wielkanaoca:))
Jola L-L
Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( bardzo smaczny)
wloszczyzna
1 biala kielbasa
1 duza cebula
2 suszone grzybki
2 zabki czosnku
1/2 butelki zurku ( u mnie nazywa on sie "Kujawski"- 0,5 l)
listek bobkowy, ziele angielskie,sol, pieprz, majeranek
ziemniaki w kostke
jajko na twardo
Pogotowac troche wloszczyzne i grzybki, dodac przyprawy , nastepnie
podsmazona na zloto drobno pokrojona cebule i podsmazona biala kielbase
przedtem ja ponakluwac widelcem),dodac ziemniaki w mniejsza kostke.
Wszystko pogotowac. Wyjac ugotowana wloszczyzne. Jak ziemniaki juz miekkie
(nie rozgotowane ) wyjac kielbase i pokroic w plastry, wrzucic spowrotem,
dodac rozgnieciony czosnek, majeranek ,zur, wylowic i pokroic grzybki. Ja
jeszcze dodaje rozgnieciona widelcem jedna marchewke , troszeczke pietruszki
i selera .Zagotowac.Do zurku na talerzu dodac jajko ugotowane na twardo
przekrojone na pol.
Zurek 2 - z TV z "gotowania na ekranie"
1 litr wody + 1 zeberko wedzone + kawalek (1/2) zwyklej kielbasy pogotowac
troche . Nastepnie dodac podsmazona na zloto cebulke w kostke oraz
podsmazona 1 biala kielbase ( nakluc)oraz przyprawy( sol, pieprz, listek,
ziele angielskie). Pogotowac. Wyjac wedliny, pokroic w kostke , dodac do
zupy + ziemniaki w kostke + 2 zabki czosnku rozgniesc . Gotowac jeszcze 10
min- aby ziemniaki sie nie rozgotowaly. Na koniec dodac zur (1-1,5 szkl),
majeranek , troche smietanki 30%, jajka w kostke . Zagotowac .
Zurek 3- podawany w kwietniu przez Adasia Rolbieckiego na grupe
15 dag pieczarek,
7 dag marchwi,
3 dag pietruszki,
1/4 l żuru kwaszonego,
1 i 1/2 l wody,
50 dag boczku wędzonego,
10 dag szynki,
10 dag kiełbasy,
10 dag schabu pieczonego,
3 jajka,
12 dag śmietany,
sól, pieprz
Boczek zalać wodą, ugotować. Gdy będzie miękki wyjąć, a do wywaru włożyć
poszatkowane na tarce warzywa i pieczarki. Gdy warzywa będą miękkie,
wlać żur, śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na
kilka minut przed podaniem włożyć pokrojony w paski boczek, schab,
szynkę i kiełbasę. Dodać pokrojone na ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
A żur wlasny jak zrobic, jak ktos ma ambicje ? O tu:
10 dag mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej,
1/2 l wody,
czosnek
Mąkę zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać przelać do
kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni w ciepłym
miejscu.
Pozdrawiam Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 12:34:44
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasaDzieki wielkie, Jolu. :o)
Zaczynam eksperymentowac.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 13:15:10
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasaPrzeczytalam wszystkie przepisy i mam pytanie. Czy do tego pierwszego nie
dodaje sie smietane? Wszedzie jest.
> Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( bardzo smaczny)
> wloszczyzna
> 1 biala kielbasa
> 1 duza cebula
> 2 suszone grzybki
> 2 zabki czosnku
> 1/2 butelki zurku ( u mnie nazywa on sie "Kujawski"- 0,5 l)
> listek bobkowy, ziele angielskie,sol, pieprz, majeranek
> ziemniaki w kostke
> jajko na twardo
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 13:34:10
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o7hd6$2vj$...@s...icm.edu.pl...
> Przeczytalam wszystkie przepisy i mam pytanie. Czy do tego pierwszego nie
> dodaje sie smietane? Wszedzie jest.
>
> > Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( bardzo smaczny)
> Bozenka z Wilna :o)
nawet poszlam sprawdzic w kajecie :)))
nie ma tu smietany
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 13:36:56
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasaDzieki :o) Ide do sklepu.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 16:23:41
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa[...]
> Zurek 3- podawany w kwietniu przez Adasia Rolbieckiego na grupe
Zurek 3 = Stryszewski [tak on się nazywa] :-)
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 05:29:05
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasaHej!
To oznacza, że mój wieloletni problem się wyjaśnił: żurek to inazcej barszcz
biały?
Czy jednak różne zupki? Podobne, ale jednak. Sądząc z "Gorącej kupki" czy
"Sekundy smaku" to są różne rzeczy.
Namaste!
EuGeniusz Dębski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 11:31:30
Temat: Re: Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa> Hej!
> To oznacza, że mój wieloletni problem się wyjaśnił: żurek to inazcej
barszcz
> biały?
> Czy jednak różne zupki? Podobne, ale jednak. Sądząc z "Gorącej kupki"
czy
> "Sekundy smaku" to są różne rzeczy.
Różne zupki ale żurek to też rodzaj barszczu, żurek to gęsta zupka z
fusami i kartoflami a biały barszcz [koniecznie z białą kiełbasą i
majerankiem] zalewa się kwasem bez osadu. pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |