| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-18 12:28:40
Temat: Krem jogurtowyCzesc
W czasie wakacji, nad morzem mialem okazje konsumowac pyszniutkie gofry, co
ciekawe nazywaly sie "Dietetyczne", ktore pokryte byly zamiast bitej
smietany kremem jogurtowym. Lekko slodki byl tospecyfik i dosc gesty... Czy
moze ktos wie co moge miec na mysli, a co wazniejsze wie jak toto
przygotowac? Moja wdziecznosc za pomoc bedzie jak zwykle scigac kazda
pomocna duszyczke...
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk
***************
Future Network Polska
Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-18 12:54:40
Temat: Re: Krem jogurtowy
Użytkownik Maciej Lewczuk <m...@c...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Czesc
>
> W czasie wakacji, nad morzem mialem okazje konsumowac pyszniutkie gofry,
co
> ciekawe nazywaly sie "Dietetyczne", ktore pokryte byly zamiast bitej
> smietany kremem jogurtowym. Lekko slodki byl tospecyfik i dosc gesty...
Czy
> moze ktos wie co moge miec na mysli, a co wazniejsze wie jak toto
> przygotowac? Moja wdziecznosc za pomoc bedzie jak zwykle scigac kazda
> pomocna duszyczke...
> Maciej Lewczuk
dla mnie to wypisz wymaluj masa jaka stosowalam w torcie jogurtowym z
truskawkami ( czerwiec br- archiwum))
a bylo tak:
MASA ( do tego tortu ilosc podana a nie do gofrow)
:
9 listkow bialej zelatyny
600 g jogurtu
30 g gestej , kwasnej smietany 30% ( 18 tez byla dobra)
sok z 1/2 cytryny
40 ml likieru Maraschino ( zakladam, ze ten punkt nie jest obowiazkowy)
90 g cukru
Zelatyne namoczyc zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt ubic ze smietana
, cukrem i sokiem cytrynowym przy czym cukier musi sie rozpuscic. Skropic
likierem. Rozpuscic zelatyne, po przestudzeniu wymieszac z jogurtem. Wstawic
do lodowki
I jeszcze wypracowane chwyty:
Wypracowalam metode ktora daje 100 % sukces przy laczeniu jogurtu i cieklej
zelatyny ( wiadomo ze jogurtu nie podgrzewamy tylko jest chlodny a przynajmn
iej w temp. pokojowej) Zalana niewielka iloscia wody zelatyne w postaci gumo
wego gluta o ksztalcie naczynia w ktorym sie moczylo doprowadzam do postaci
plynnej w goracej kapieli : czyli nastawiam na gazie rondelek z woda , do ni
ego wkladam kubeczek z glutem i mieszam lyzeczka .W ciagu 2 min. glut zamien
ia sie w plyn ,tyle ze cieply. Nastepnie do zlewu nalewam zimnej wody, wklad
am kubeczek i mieszam stale lyzeczka az sie zrobi chlodna plynna ciecz. Wte
dy lacze powoli z chlodnym jogurtem energicznie mieszajac i juz...Polecam te
metode tym , ktorzy zechca sprobowac mojego tortu jogurtowego z truskawkami.
Przepis w watku:" zelatyna w listkach .Acha , 9 listkow zelatyny to tyle ile
zelatyna sypka na 3/4 litra plynu ( ten przelicznik - to zasluga Naszej
Archiwistki Herbatki):))).
Dalam jogurt naturalny Bakomy.
Wiecej grzechow nie pamietam...
To jak , podobny? tez delikatnie tylko
slodki
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 13:29:51
Temat: Re: Krem jogurtowyUżytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9o7g84$1n3$1@news.tpi.pl...
> > moze ktos wie co moge miec na mysli, a co wazniejsze wie jak toto
> > przygotowac? Moja wdziecznosc za pomoc bedzie jak zwykle scigac kazda
> dla mnie to wypisz wymaluj masa jaka stosowalam w torcie jogurtowym z
> truskawkami ( czerwiec br- archiwum))
Wszystko pieknie, lecz jak zapewniano w budce, krem jest Dietetyczny... A
smietana 18tka chyba nie jest ;-(
Ale dzieki, sprawdze go w weekend ;-)
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk
***************
Future Network Polska
Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 15:41:57
Temat: Re: Krem jogurtowy>
> Wszystko pieknie, lecz jak zapewniano w budce, krem jest Dietetyczny... A
> smietana 18tka chyba nie jest ;-(
> Ale dzieki, sprawdze go w weekend ;-)
>
> Pozdrawiam
> Maciej Lewczuk
a to nie mozna zamiast tej smietany dac wiecej jogurtu?
ja kieys zmiksowalam jogurt naturaly z sokiem pomaranczowym
jogurt ma to do siebie ze w przeciwienstwie do kefiru da sie go wlasnie
troche ubic
gesty jest zawsze, wiec nie powinien sciekac z gofrow
a z dodatkiem owocow jest zapewne jeszcze lepszy
i dietetyczny, ja innych niz dietetyczne to chyba nie jem....
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |