Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem jogurtowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem jogurtowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-18 12:28:40

Temat: Krem jogurtowy
Od: "Maciej Lewczuk" <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc

W czasie wakacji, nad morzem mialem okazje konsumowac pyszniutkie gofry, co
ciekawe nazywaly sie "Dietetyczne", ktore pokryte byly zamiast bitej
smietany kremem jogurtowym. Lekko slodki byl tospecyfik i dosc gesty... Czy
moze ktos wie co moge miec na mysli, a co wazniejsze wie jak toto
przygotowac? Moja wdziecznosc za pomoc bedzie jak zwykle scigac kazda
pomocna duszyczke...

Pozdrawiam
Maciej Lewczuk

***************
Future Network Polska
Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-18 12:54:40

Temat: Re: Krem jogurtowy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Maciej Lewczuk <m...@c...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Czesc
>
> W czasie wakacji, nad morzem mialem okazje konsumowac pyszniutkie gofry,
co
> ciekawe nazywaly sie "Dietetyczne", ktore pokryte byly zamiast bitej
> smietany kremem jogurtowym. Lekko slodki byl tospecyfik i dosc gesty...
Czy
> moze ktos wie co moge miec na mysli, a co wazniejsze wie jak toto
> przygotowac? Moja wdziecznosc za pomoc bedzie jak zwykle scigac kazda
> pomocna duszyczke...
> Maciej Lewczuk

dla mnie to wypisz wymaluj masa jaka stosowalam w torcie jogurtowym z
truskawkami ( czerwiec br- archiwum))
a bylo tak:

MASA ( do tego tortu ilosc podana a nie do gofrow)
:
9 listkow bialej zelatyny
600 g jogurtu
30 g gestej , kwasnej smietany 30% ( 18 tez byla dobra)
sok z 1/2 cytryny
40 ml likieru Maraschino ( zakladam, ze ten punkt nie jest obowiazkowy)
90 g cukru

Zelatyne namoczyc zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt ubic ze smietana
, cukrem i sokiem cytrynowym przy czym cukier musi sie rozpuscic. Skropic
likierem. Rozpuscic zelatyne, po przestudzeniu wymieszac z jogurtem. Wstawic
do lodowki

I jeszcze wypracowane chwyty:
Wypracowalam metode ktora daje 100 % sukces przy laczeniu jogurtu i cieklej
zelatyny ( wiadomo ze jogurtu nie podgrzewamy tylko jest chlodny a przynajmn
iej w temp. pokojowej) Zalana niewielka iloscia wody zelatyne w postaci gumo
wego gluta o ksztalcie naczynia w ktorym sie moczylo doprowadzam do postaci
plynnej w goracej kapieli : czyli nastawiam na gazie rondelek z woda , do ni
ego wkladam kubeczek z glutem i mieszam lyzeczka .W ciagu 2 min. glut zamien
ia sie w plyn ,tyle ze cieply. Nastepnie do zlewu nalewam zimnej wody, wklad
am kubeczek i mieszam stale lyzeczka az sie zrobi chlodna plynna ciecz. Wte
dy lacze powoli z chlodnym jogurtem energicznie mieszajac i juz...Polecam te
metode tym , ktorzy zechca sprobowac mojego tortu jogurtowego z truskawkami.
Przepis w watku:" zelatyna w listkach .Acha , 9 listkow zelatyny to tyle ile
zelatyna sypka na 3/4 litra plynu ( ten przelicznik - to zasluga Naszej
Archiwistki Herbatki):))).
Dalam jogurt naturalny Bakomy.
Wiecej grzechow nie pamietam...

To jak , podobny? tez delikatnie tylko
slodki
Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 13:29:51

Temat: Re: Krem jogurtowy
Od: "Maciej Lewczuk" <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9o7g84$1n3$1@news.tpi.pl...
> > moze ktos wie co moge miec na mysli, a co wazniejsze wie jak toto
> > przygotowac? Moja wdziecznosc za pomoc bedzie jak zwykle scigac kazda

> dla mnie to wypisz wymaluj masa jaka stosowalam w torcie jogurtowym z
> truskawkami ( czerwiec br- archiwum))

Wszystko pieknie, lecz jak zapewniano w budce, krem jest Dietetyczny... A
smietana 18tka chyba nie jest ;-(
Ale dzieki, sprawdze go w weekend ;-)

Pozdrawiam
Maciej Lewczuk

***************
Future Network Polska
Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 15:41:57

Temat: Re: Krem jogurtowy
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Wszystko pieknie, lecz jak zapewniano w budce, krem jest Dietetyczny... A
> smietana 18tka chyba nie jest ;-(
> Ale dzieki, sprawdze go w weekend ;-)
>
> Pozdrawiam
> Maciej Lewczuk

a to nie mozna zamiast tej smietany dac wiecej jogurtu?

ja kieys zmiksowalam jogurt naturaly z sokiem pomaranczowym
jogurt ma to do siebie ze w przeciwienstwie do kefiru da sie go wlasnie
troche ubic
gesty jest zawsze, wiec nie powinien sciekac z gofrow
a z dodatkiem owocow jest zapewne jeszcze lepszy
i dietetyczny, ja innych niz dietetyczne to chyba nie jem....

pozdry Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Barszcz bialy (zurek?) z kielbasa
paczki, jeszce raz...
ziemniaczane kotleciki
Sprzet do kuchni ...
mam robot!!!ale radosc!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »