Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem jogurtowy
Date: Tue, 18 Sep 2001 14:54:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 56
Message-ID: <9o7g84$1n3$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000817732 1763 213.25.246.186 (18 Sep 2001 12:55:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2001 12:55:32 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Krem jogurtowy
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69425
Ukryj nagłówki
Użytkownik Maciej Lewczuk <m...@c...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Czesc
>
> W czasie wakacji, nad morzem mialem okazje konsumowac pyszniutkie gofry,
co
> ciekawe nazywaly sie "Dietetyczne", ktore pokryte byly zamiast bitej
> smietany kremem jogurtowym. Lekko slodki byl tospecyfik i dosc gesty...
Czy
> moze ktos wie co moge miec na mysli, a co wazniejsze wie jak toto
> przygotowac? Moja wdziecznosc za pomoc bedzie jak zwykle scigac kazda
> pomocna duszyczke...
> Maciej Lewczuk
dla mnie to wypisz wymaluj masa jaka stosowalam w torcie jogurtowym z
truskawkami ( czerwiec br- archiwum))
a bylo tak:
MASA ( do tego tortu ilosc podana a nie do gofrow)
:
9 listkow bialej zelatyny
600 g jogurtu
30 g gestej , kwasnej smietany 30% ( 18 tez byla dobra)
sok z 1/2 cytryny
40 ml likieru Maraschino ( zakladam, ze ten punkt nie jest obowiazkowy)
90 g cukru
Zelatyne namoczyc zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt ubic ze smietana
, cukrem i sokiem cytrynowym przy czym cukier musi sie rozpuscic. Skropic
likierem. Rozpuscic zelatyne, po przestudzeniu wymieszac z jogurtem. Wstawic
do lodowki
I jeszcze wypracowane chwyty:
Wypracowalam metode ktora daje 100 % sukces przy laczeniu jogurtu i cieklej
zelatyny ( wiadomo ze jogurtu nie podgrzewamy tylko jest chlodny a przynajmn
iej w temp. pokojowej) Zalana niewielka iloscia wody zelatyne w postaci gumo
wego gluta o ksztalcie naczynia w ktorym sie moczylo doprowadzam do postaci
plynnej w goracej kapieli : czyli nastawiam na gazie rondelek z woda , do ni
ego wkladam kubeczek z glutem i mieszam lyzeczka .W ciagu 2 min. glut zamien
ia sie w plyn ,tyle ze cieply. Nastepnie do zlewu nalewam zimnej wody, wklad
am kubeczek i mieszam stale lyzeczka az sie zrobi chlodna plynna ciecz. Wte
dy lacze powoli z chlodnym jogurtem energicznie mieszajac i juz...Polecam te
metode tym , ktorzy zechca sprobowac mojego tortu jogurtowego z truskawkami.
Przepis w watku:" zelatyna w listkach .Acha , 9 listkow zelatyny to tyle ile
zelatyna sypka na 3/4 litra plynu ( ten przelicznik - to zasluga Naszej
Archiwistki Herbatki):))).
Dalam jogurt naturalny Bakomy.
Wiecej grzechow nie pamietam...
To jak , podobny? tez delikatnie tylko
slodki
Jola L-L
|