| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-13 12:02:39
Temat: Bażant ?Czy ktos moze mi poradzic jak oprawic i przyrzadzic bażanta ?
Dostalismy z malzonka w prezecie od wuja mysliwego i nie wiemy co z nim
zrobic.
Powiem tylko, ze jest caly (z piorami i z tymi w srodku blee flakami)
zamrozony w zamrazarce.
Jack
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-13 14:21:16
Temat: Re: Bażant ?> Czy ktos moze mi poradzic jak oprawic i przyrzadzic bażanta ?
>
> Dostalismy z malzonka w prezecie od wuja mysliwego i nie wiemy co z nim
> zrobic.
O ile wiem to teraz jest okres ochronny na bażanty. Czy twój wuj kłusuje ???
> Powiem tylko, ze jest caly (z piorami i z tymi w srodku blee flakami)
> zamrozony w zamrazarce.
A oprawia się podobnie jak kure. Oderwij pióra, obetnij głowe, rozczłonkuj i
już masz oprawionego bażanta...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 17:16:59
Temat: Re: Bażant ?
Użytkownik "Jack" <j...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:9l8fi0$3u7$1@home.teta.com.pl...
> Czy ktos moze mi poradzic jak oprawic i przyrzadzic bażanta ?
>
> Dostalismy z malzonka w prezecie od wuja mysliwego i nie wiemy co z
nim
> zrobic.
> Powiem tylko, ze jest caly (z piorami i z tymi w srodku blee
flakami)
> zamrozony w zamrazarce.
>
> Jack
>
>
Witam!
Oto "bażant pieczony" przepis ze "Staropolskiej Kuchni".
Bażant powinien być odpowiednio skruszały, należy go więc powiesić
"w piórkach " na 5-6 dni. Po tym czasie należy obskubać go na sucho,
wypatroszyć, szybko obmyć w zimnej wodzie i osuszyć lnianą ściereczką.
Wątrobę i serce posiekać na miazgę i utrzeć z 5dag masła na krem,
który solimy do smaku, dodając w trakcie łyżeczkę soku cytrynowego.
Kremem smarujemy równomiernie wnętrze ptaka.
Umiarkowanie natartego solą bażanta owijamy w cieniutkie plasterki
słoninyi układamy w brytfance, z rozpuszczoną łyżką masła i pieczemy
w piekarniku. Na 10 min przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy
słoninę aby lekko zarumienić skórkę.
Powstały w brytfance sos rozcieńczamy 2 łyżkami rosołu 1/1 z białym
wytrawnym winem chwilkę gotujemy i polewamy podzielonego na 4 części
bażanta. Smacznego !!!
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |