Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bażant ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bażant ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-13 12:02:39

Temat: Bażant ?
Od: "Jack" <j...@t...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos moze mi poradzic jak oprawic i przyrzadzic bażanta ?

Dostalismy z malzonka w prezecie od wuja mysliwego i nie wiemy co z nim
zrobic.
Powiem tylko, ze jest caly (z piorami i z tymi w srodku blee flakami)
zamrozony w zamrazarce.

Jack


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-13 14:21:16

Temat: Re: Bażant ?
Od: "PrzemekT" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktos moze mi poradzic jak oprawic i przyrzadzic bażanta ?
>
> Dostalismy z malzonka w prezecie od wuja mysliwego i nie wiemy co z nim
> zrobic.

O ile wiem to teraz jest okres ochronny na bażanty. Czy twój wuj kłusuje ???

> Powiem tylko, ze jest caly (z piorami i z tymi w srodku blee flakami)
> zamrozony w zamrazarce.

A oprawia się podobnie jak kure. Oderwij pióra, obetnij głowe, rozczłonkuj i
już masz oprawionego bażanta...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-16 17:16:59

Temat: Re: Bażant ?
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jack" <j...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:9l8fi0$3u7$1@home.teta.com.pl...
> Czy ktos moze mi poradzic jak oprawic i przyrzadzic bażanta ?
>
> Dostalismy z malzonka w prezecie od wuja mysliwego i nie wiemy co z
nim
> zrobic.
> Powiem tylko, ze jest caly (z piorami i z tymi w srodku blee
flakami)
> zamrozony w zamrazarce.
>
> Jack
>
>
Witam!
Oto "bażant pieczony" przepis ze "Staropolskiej Kuchni".
Bażant powinien być odpowiednio skruszały, należy go więc powiesić
"w piórkach " na 5-6 dni. Po tym czasie należy obskubać go na sucho,
wypatroszyć, szybko obmyć w zimnej wodzie i osuszyć lnianą ściereczką.
Wątrobę i serce posiekać na miazgę i utrzeć z 5dag masła na krem,
który solimy do smaku, dodając w trakcie łyżeczkę soku cytrynowego.
Kremem smarujemy równomiernie wnętrze ptaka.
Umiarkowanie natartego solą bażanta owijamy w cieniutkie plasterki
słoninyi układamy w brytfance, z rozpuszczoną łyżką masła i pieczemy
w piekarniku. Na 10 min przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy
słoninę aby lekko zarumienić skórkę.
Powstały w brytfance sos rozcieńczamy 2 łyżkami rosołu 1/1 z białym
wytrawnym winem chwilkę gotujemy i polewamy podzielonego na 4 części
bażanta. Smacznego !!!
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na tort.
Re: Quiche ze szpinakiem?
Re: Quiche ze szpinakiem?
Quiche ze szpinakiem?
Re: Dziekuje Wam za przepisy! - pizza i jaja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »