| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-10 09:04:41
Temat: Bezowy placek ze sliwkamiJezeli juz byl - Wybaczcie:-) Jezeli nie - polecam specjalnie:-)))
Bezowy placek ze sliwkami
4 jajka
125g masla lub margaryny
300g cukru
1 torebka cukru waniliowego
250g maki
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu
50g mielonych migdalow
1 lyzeczka proszku do pieczenia
500g sliwek (najlepiej soczyste fioletowe z niezbyt gruba skorka)
2 lyzki maki ziemniaczanej
25g platkow migdalowych
1-2 lyzeczki cukru pudru
1-2 lyzeczki rodzynek
Jajka rozbic i rozdzielic. Maslo, 100g cukru, cukier waniliowy i
zoltka utrzec na puszysta mase. Osobno zmieszac make, sol,
cynamon, migdaly iproszek do pieczenia, a nastepnie dokladnie
polaczyc z kremem. Ciasto rozlozyc na spodzie formy i wokol
kolnierza. Podziurkowac widelcem i wstawic do lodowki.
Sliwki podzielic na polowki, wyrzucic pestki i pokroic na drobne
kawalki (sliwki nie pestki:-) ). Wymieszac z maka ziemniaczana.
Bialko ubic na sztywna piane, dodajac pod koniec reszte cukru.
Sliwki wymieszac z piana i calosc rownomiernie rozlozyc na
ciescie.
Ciasto piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C
na najnizszym poziomie. Po 40 minutech obrocic forme (tego nie
rozumiem:(). Po upieczeniu ;pozostawic 5 minut w wylaczonym
piekarniku, aby nie opadlo. Tort ozdobic platkami migdalowymi,
rodzynkami i oproszyc cukrem pudrem.
--
Pozdrawiam serdecznie - Iśka, Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |