« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-10 09:04:56
Temat: Czerwona kapustaCzerwona kapusta to też jedno z warzyw zalecanych przy diecie odchudzajacej.
Chyba kiedys , raz , dawno temu jadłam na prawdę dobrą surówkę z cz.kapusty.
Próbowałam róznych przepisów, ale zwykle było to nijakie i nie pojawiał się
pokusa, by to powtórzyć.
Co więc zrobić zniej smacznego?
Halszka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-10 09:14:53
Temat: Re: Czerwona kapusta
Użytkownik "Halszka " <h...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:alkcjo$q5$1@news.gazeta.pl...
> Czerwona kapusta to też jedno z warzyw zalecanych przy diecie
odchudzajacej.
> Chyba kiedys , raz , dawno temu jadłam na prawdę dobrą surówkę z
cz.kapusty.
> Próbowałam róznych przepisów, ale zwykle było to nijakie i nie pojawiał
się
> pokusa, by to powtórzyć.
> Co więc zrobić zniej smacznego?
> Halszka
Sprobuj zrobic duszona kapuste z miodem. Nie wiem czy to takie odchudzajace,
ale na pewno pyszne.
mala glowka czerwonej kapusty
jablko
cebula
2 lyzki miodu
2 lyzki octu winnego
lyzka oleju
troche wody
pieprz
sol
gozdziki
Pierwsze trzy zetrzec na tarce, wrzucic na podgrzany olej, lekko podsmazyc,
dolac wody (na oko) i podusic az zmiekna, wrzucic przyprawy, potryzmac
jeszcze chwile na malym ogniu, zeby sie przegryzlo. Jest rownie smaczne na
cieplo jak i na zimno.
pozdrawiam
misiorek :o)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 09:17:30
Temat: Re: Czerwona kapusta
Halszka wrote:
> Czerwona kapusta to też jedno z warzyw zalecanych przy diecie odchudzajacej.
> Chyba kiedys , raz , dawno temu jadłam na prawdę dobrą surówkę z cz.kapusty.
> Próbowałam róznych przepisów, ale zwykle było to nijakie i nie pojawiał się
> pokusa, by to powtórzyć.
> Co więc zrobić zniej smacznego?
> Halszka
Bardzo lubię surówkę z czerwonej kapusty.....prosta i smaczna
kapustę zetrzeć na na tarce (na drobnych oczkach) i przelać wrzątkiem,
troszkę posolić+pieprz, dodać majonez
wszystko wymieszać i...konsumować:)
Mich'ata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 09:54:58
Temat: Re: Czerwona kapusta
Użytkownik Halszka <h...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:alkcjo$q5$...@n...gazeta.pl...
> Czerwona kapusta to też jedno z warzyw zalecanych przy diecie
odchudzajacej.
> Chyba kiedys , raz , dawno temu jadłam na prawdę dobrą surówkę z
cz.kapusty.
> Próbowałam róznych przepisów, ale zwykle było to nijakie i nie pojawiał
się
> pokusa, by to powtórzyć.
> Co więc zrobić zniej smacznego?
> Halszka
>
ja bardzo lubię surówkę z gotowanej czerwonej kapusty z rodzynkami, pasuje
świetnie do pieczomnych mięs z ziemniakami.
tu przepis:
mała czerwona kapustka
6-8 suszonych śliwek
spora garść rodzynek
sól, pieprz
2 goździki
olej
cytryna
Zdaje się, że ta potrawa jest rodem z Kaszub.
Kapustę pokroić na ćwiartki, a potem w średniej grubości paski. Wrzucić do
rondelka i wlać tyle wody, żeby było równo z kapustą. Przykryć i podgotować.
Nastepnie wrzucić goździki, posolić, dodać pół kostki rosołowej knora (albo
ciutkę więcej do smaku) i ugotować prawie na miękko. Teraz wrzucić rodzynki
i śliwki przekrojone na cztery, sporo popieprzyć - kapusta nie może być
mdła, i dogotować. Na koniec dosolić, wcisnąć sok z połówki cytryny i wlać
dwie łyżki oleju.
Odsączyć z nadmiaru wody i podawać na ciepło do mięs i ziemniaków.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 10:11:00
Temat: Re: Czerwona kapusta
Użytkownik "Halszka " <h...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:alkcjo$q5$1@news.gazeta.pl...
> Czerwona kapusta to też jedno z warzyw zalecanych przy diecie
odchudzajacej.
> Chyba kiedys , raz , dawno temu jadłam na prawdę dobrą surówkę z
cz.kapusty.
> Próbowałam róznych przepisów, ale zwykle było to nijakie i nie pojawiał
się
> pokusa, by to powtórzyć.
> Co więc zrobić zniej smacznego?
> Halszka
Uwielbiam surowke z czerwonej kapusty z jablkami i cebula. Najchetniej
pozeram ja do mies z sosem. Czerwona kapuste drobno szatkuje, lekko
(!)obgotowuje w solonej wodzie - musi troche zmieknac, ale nie moze byc
miekka i ciapowata. Do wystudzonej kapusty wciskam sok z cytryny (lub ocet
owocowy) - wtedy kapusta nabiera pieknego zywego koloru i wyraznego smaku.
Zakwaszenie kapusty jest moim zdaniem najwazniejsza czynnoscia:-)
Potem dodaje pokrojone w drobna kostke twarde jablko i cebule. Mozna dodac
jeszcze troche oliwy. I przyprawic do smaku czym sie lubi, ale raczej nie
przesadzic z przyprawami.
Smacznego!
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 13:01:25
Temat: Re: Czerwona kapusta
Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:alkg5f$fck$1@news2.tpi.pl...
>
> Uwielbiam surowke z czerwonej kapusty z jablkami i cebula. Najchetniej
> pozeram ja do mies z sosem. Czerwona kapuste drobno szatkuje, lekko
> (!)obgotowuje w solonej wodzie - musi troche zmieknac, ale nie moze byc
> miekka i ciapowata. Do wystudzonej kapusty wciskam sok z cytryny (lub ocet
> owocowy) - wtedy kapusta nabiera pieknego zywego koloru i wyraznego smaku.
> Zakwaszenie kapusty jest moim zdaniem najwazniejsza czynnoscia:-)
> Potem dodaje pokrojone w drobna kostke twarde jablko i cebule. Mozna dodac
> jeszcze troche oliwy. I przyprawic do smaku czym sie lubi, ale raczej nie
> przesadzic z przyprawami.
>
> Smacznego!
> Marta
>
>
Ja robię bardzo podobnie-jest to mój wyniesiony z domu, tradycyjny przepis
na surowke z modrej kapusty. Je sie ja zawsze na cieplo do rolad i klusek
slaskich.
W stosunku do przedstawionego przez Marte przepisu sa jednak pewne
"modyfikacje".
Kapuste obgotowuje w osolonej wodzie z lisciem laurowym, piprzem nie
mielonym i zielem ang. Daje to specyficzny super smak. Po obgotowaniu
odcedzam.
Zamiast soku z cytryny lub octu dodaje kwasek cytrynowy. Kapusta musi byc
sucha-bez soku, wody. Dodaje rowniez oliwe z oliwek lub ew. dobry olej.
Jablko i cebule jak pisala Marta.
To wszystko wymieszac, dodac ew. szczypte cukru do smaku. Gotowa dopiero na
drugi dzien gdyz musi sie przegryzc i nabrac jednolitego koloru. Najlepsza
po kilkukrotnym podgrzaniu.
A sedno smaku tkwi we wlasciwym doprawienu sola, kwaskiem, pieprzem i
cukrem. Tu musza zaistniec wlasciwe proporcje, ktorych nie da sie opisac.
Musimy uzyskac smak lekko winny.
Pozdrawiam.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 17:32:06
Temat: Re: Czerwona kapusta> troszkę posolić+pieprz, dodać majonez
widac, ze Mich'ata nalezy do szczesliwych, co nie musza sie odchudzac.
majonez to bomba kaloryczna - nawet 1 lyzka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 17:32:57
Temat: Re: Czerwona kapustakapucha + troche oliwy i octu + sol i pieprz - uwielbiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-11 12:28:40
Temat: Re: Czerwona kapusta
Rena wrote:
> > troszkę posolić+pieprz, dodać majonez
>
> widac, ze Mich'ata nalezy do szczesliwych, co nie musza sie odchudzac.
> majonez to bomba kaloryczna - nawet 1 lyzka.
Czasami muszą:) Gdy przedobrzą ze słodyczami .
Ale tego majonezu nie daje się duzo...tylko tyle by kapucha się połączyła
i by miała odpowiedni smak:)
Nie wiem czy można go czymś innym zastąpić.....
Mich'ata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 05:42:07
Temat: Re: Czerwona kapusta
Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:alla7e$8ri$1@foka.acn.pl...
> > troszkę posolić+pieprz, dodać majonez
>
> widac, ze Mich'ata nalezy do szczesliwych, co nie musza sie odchudzac.
> majonez to bomba kaloryczna - nawet 1 lyzka.
>
Ostatnie badania mówią, że kalorie aż tak bardzo nie wpływają na tuszę, więć
myślę, że spoko mozna dodac do surówki
Pozdrawiam Jolka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |