Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai
l
From: "Ela" <P...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czerwona kapusta
Date: Tue, 10 Sep 2002 15:01:25 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 42
Sender: P...@p...onet.pl@nat-62.wasko.pl
Message-ID: <alkqo3$d6c$1@news.onet.pl>
References: <alkcjo$q5$1@news.gazeta.pl> <alkg5f$fck$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: nat-62.wasko.pl
X-Trace: news.onet.pl 1031663171 13516 193.178.240.62 (10 Sep 2002 13:06:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Sep 2002 13:06:11 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124876
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:alkg5f$fck$1@news2.tpi.pl...
>
> Uwielbiam surowke z czerwonej kapusty z jablkami i cebula. Najchetniej
> pozeram ja do mies z sosem. Czerwona kapuste drobno szatkuje, lekko
> (!)obgotowuje w solonej wodzie - musi troche zmieknac, ale nie moze byc
> miekka i ciapowata. Do wystudzonej kapusty wciskam sok z cytryny (lub ocet
> owocowy) - wtedy kapusta nabiera pieknego zywego koloru i wyraznego smaku.
> Zakwaszenie kapusty jest moim zdaniem najwazniejsza czynnoscia:-)
> Potem dodaje pokrojone w drobna kostke twarde jablko i cebule. Mozna dodac
> jeszcze troche oliwy. I przyprawic do smaku czym sie lubi, ale raczej nie
> przesadzic z przyprawami.
>
> Smacznego!
> Marta
>
>
Ja robię bardzo podobnie-jest to mój wyniesiony z domu, tradycyjny przepis
na surowke z modrej kapusty. Je sie ja zawsze na cieplo do rolad i klusek
slaskich.
W stosunku do przedstawionego przez Marte przepisu sa jednak pewne
"modyfikacje".
Kapuste obgotowuje w osolonej wodzie z lisciem laurowym, piprzem nie
mielonym i zielem ang. Daje to specyficzny super smak. Po obgotowaniu
odcedzam.
Zamiast soku z cytryny lub octu dodaje kwasek cytrynowy. Kapusta musi byc
sucha-bez soku, wody. Dodaje rowniez oliwe z oliwek lub ew. dobry olej.
Jablko i cebule jak pisala Marta.
To wszystko wymieszac, dodac ew. szczypte cukru do smaku. Gotowa dopiero na
drugi dzien gdyz musi sie przegryzc i nabrac jednolitego koloru. Najlepsza
po kilkukrotnym podgrzaniu.
A sedno smaku tkwi we wlasciwym doprawienu sola, kwaskiem, pieprzem i
cukrem. Tu musza zaistniec wlasciwe proporcje, ktorych nie da sie opisac.
Musimy uzyskac smak lekko winny.
Pozdrawiam.
Ela
|