Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czerwona kapusta Re: Czerwona kapusta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czerwona kapusta

« poprzedni post
Data: 2002-09-10 13:01:25
Temat: Re: Czerwona kapusta
Od: "Ela" <P...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:alkg5f$fck$1@news2.tpi.pl...
>
> Uwielbiam surowke z czerwonej kapusty z jablkami i cebula. Najchetniej
> pozeram ja do mies z sosem. Czerwona kapuste drobno szatkuje, lekko
> (!)obgotowuje w solonej wodzie - musi troche zmieknac, ale nie moze byc
> miekka i ciapowata. Do wystudzonej kapusty wciskam sok z cytryny (lub ocet
> owocowy) - wtedy kapusta nabiera pieknego zywego koloru i wyraznego smaku.
> Zakwaszenie kapusty jest moim zdaniem najwazniejsza czynnoscia:-)
> Potem dodaje pokrojone w drobna kostke twarde jablko i cebule. Mozna dodac
> jeszcze troche oliwy. I przyprawic do smaku czym sie lubi, ale raczej nie
> przesadzic z przyprawami.
>
> Smacznego!
> Marta
>
>
Ja robię bardzo podobnie-jest to mój wyniesiony z domu, tradycyjny przepis
na surowke z modrej kapusty. Je sie ja zawsze na cieplo do rolad i klusek
slaskich.
W stosunku do przedstawionego przez Marte przepisu sa jednak pewne
"modyfikacje".
Kapuste obgotowuje w osolonej wodzie z lisciem laurowym, piprzem nie
mielonym i zielem ang. Daje to specyficzny super smak. Po obgotowaniu
odcedzam.
Zamiast soku z cytryny lub octu dodaje kwasek cytrynowy. Kapusta musi byc
sucha-bez soku, wody. Dodaje rowniez oliwe z oliwek lub ew. dobry olej.
Jablko i cebule jak pisala Marta.
To wszystko wymieszac, dodac ew. szczypte cukru do smaku. Gotowa dopiero na
drugi dzien gdyz musi sie przegryzc i nabrac jednolitego koloru. Najlepsza
po kilkukrotnym podgrzaniu.

A sedno smaku tkwi we wlasciwym doprawienu sola, kwaskiem, pieprzem i
cukrem. Tu musza zaistniec wlasciwe proporcje, ktorych nie da sie opisac.
Musimy uzyskac smak lekko winny.

Pozdrawiam.
Ela



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.09 Rena
10.09 Rena
11.09 Mich
27.09 jolka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6