Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czerwona kapusta
Date: Tue, 10 Sep 2002 11:54:58 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <alkflb$nr8$1@news.tpi.pl>
References: <alkcjo$q5$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1031651819 24424 217.97.24.161 (10 Sep 2002 09:56:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Sep 2002 09:56:59 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Czerwona kapusta
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124789
Ukryj nagłówki
Użytkownik Halszka <h...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:alkcjo$q5$...@n...gazeta.pl...
> Czerwona kapusta to też jedno z warzyw zalecanych przy diecie
odchudzajacej.
> Chyba kiedys , raz , dawno temu jadłam na prawdę dobrą surówkę z
cz.kapusty.
> Próbowałam róznych przepisów, ale zwykle było to nijakie i nie pojawiał
się
> pokusa, by to powtórzyć.
> Co więc zrobić zniej smacznego?
> Halszka
>
ja bardzo lubię surówkę z gotowanej czerwonej kapusty z rodzynkami, pasuje
świetnie do pieczomnych mięs z ziemniakami.
tu przepis:
mała czerwona kapustka
6-8 suszonych śliwek
spora garść rodzynek
sól, pieprz
2 goździki
olej
cytryna
Zdaje się, że ta potrawa jest rodem z Kaszub.
Kapustę pokroić na ćwiartki, a potem w średniej grubości paski. Wrzucić do
rondelka i wlać tyle wody, żeby było równo z kapustą. Przykryć i podgotować.
Nastepnie wrzucić goździki, posolić, dodać pół kostki rosołowej knora (albo
ciutkę więcej do smaku) i ugotować prawie na miękko. Teraz wrzucić rodzynki
i śliwki przekrojone na cztery, sporo popieprzyć - kapusta nie może być
mdła, i dogotować. Na koniec dosolić, wcisnąć sok z połówki cytryny i wlać
dwie łyżki oleju.
Odsączyć z nadmiaru wody i podawać na ciepło do mięs i ziemniaków.
wkn
|