Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czerwona kapusta
Date: Tue, 10 Sep 2002 12:11:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <alkg5f$fck$1@news2.tpi.pl>
References: <alkcjo$q5$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: skorupski.net.autocom.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1031652335 15764 213.134.168.61 (10 Sep 2002 10:05:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Sep 2002 10:05:35 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124791
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Halszka " <h...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:alkcjo$q5$1@news.gazeta.pl...
> Czerwona kapusta to też jedno z warzyw zalecanych przy diecie
odchudzajacej.
> Chyba kiedys , raz , dawno temu jadłam na prawdę dobrą surówkę z
cz.kapusty.
> Próbowałam róznych przepisów, ale zwykle było to nijakie i nie pojawiał
się
> pokusa, by to powtórzyć.
> Co więc zrobić zniej smacznego?
> Halszka
Uwielbiam surowke z czerwonej kapusty z jablkami i cebula. Najchetniej
pozeram ja do mies z sosem. Czerwona kapuste drobno szatkuje, lekko
(!)obgotowuje w solonej wodzie - musi troche zmieknac, ale nie moze byc
miekka i ciapowata. Do wystudzonej kapusty wciskam sok z cytryny (lub ocet
owocowy) - wtedy kapusta nabiera pieknego zywego koloru i wyraznego smaku.
Zakwaszenie kapusty jest moim zdaniem najwazniejsza czynnoscia:-)
Potem dodaje pokrojone w drobna kostke twarde jablko i cebule. Mozna dodac
jeszcze troche oliwy. I przyprawic do smaku czym sie lubi, ale raczej nie
przesadzic z przyprawami.
Smacznego!
Marta
|