Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Iska" <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Bezowy placek ze sliwkami
Date: Tue, 10 Sep 2002 11:04:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <alkdb6$c0l$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb55.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1031649447 12309 213.76.25.55 (10 Sep 2002 09:17:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Sep 2002 09:17:27 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124776
Ukryj nagłówki
Jezeli juz byl - Wybaczcie:-) Jezeli nie - polecam specjalnie:-)))
Bezowy placek ze sliwkami
4 jajka
125g masla lub margaryny
300g cukru
1 torebka cukru waniliowego
250g maki
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu
50g mielonych migdalow
1 lyzeczka proszku do pieczenia
500g sliwek (najlepiej soczyste fioletowe z niezbyt gruba skorka)
2 lyzki maki ziemniaczanej
25g platkow migdalowych
1-2 lyzeczki cukru pudru
1-2 lyzeczki rodzynek
Jajka rozbic i rozdzielic. Maslo, 100g cukru, cukier waniliowy i
zoltka utrzec na puszysta mase. Osobno zmieszac make, sol,
cynamon, migdaly iproszek do pieczenia, a nastepnie dokladnie
polaczyc z kremem. Ciasto rozlozyc na spodzie formy i wokol
kolnierza. Podziurkowac widelcem i wstawic do lodowki.
Sliwki podzielic na polowki, wyrzucic pestki i pokroic na drobne
kawalki (sliwki nie pestki:-) ). Wymieszac z maka ziemniaczana.
Bialko ubic na sztywna piane, dodajac pod koniec reszte cukru.
Sliwki wymieszac z piana i calosc rownomiernie rozlozyc na
ciescie.
Ciasto piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C
na najnizszym poziomie. Po 40 minutech obrocic forme (tego nie
rozumiem:(). Po upieczeniu ;pozostawic 5 minut w wylaczonym
piekarniku, aby nie opadlo. Tort ozdobic platkami migdalowymi,
rodzynkami i oproszyc cukrem pudrem.
--
Pozdrawiam serdecznie - Iśka, Gdańsk
|