Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bezy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bezy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-28 14:26:37

Temat: Bezy
Od: "imiki" <i...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
-jak długo i w jakiej temperaturze je piec?

Pozdrawiam Jurek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-28 14:58:05

Temat: Re: Bezy
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 28 Nov 2004 15:26:37 +0100, Waćpanna lub Waćpan *imiki*, w
wiadomości news:<news:cocnch$d0s$1@korweta.task.gda.pl> zawarł, co
następuje:

> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?

Suszyć. W zależności od pierkarnika od 2-4h na temperaturze 100-120 stopni.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 15:53:30

Temat: Re: Bezy
Od: "Iwona M." <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja piekę bezy w piekarniku elektrycznym na programie "obieg gorącego
powietrza" w temperaturze 80 stopni. Przy wyższej mój piekarnik za mocno je
zbrązowi. Suszę przynajmniej 2 godziny.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 03:41:43

Temat: Re: Bezy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



imiki wrote:

> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
>
> Pozdrawiam Jurek

BEZY bez pudla
6 bialek
1 szklanka cukru (250 gr)

Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie ciagnace, wiec po
poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
piekarniku do wystygniecia.
Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
tej 1/3 cukru na koncu bez ubijania powoduje, ze bezy nie siadaja.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 08:06:47

Temat: Re: Bezy
Od: "Khazaad" <k...@s...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

imiki wrote:

> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
>
> Pozdrawiam Jurek

30-40 min w temp. 180 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika), przy
lekko uchylonym piekarniku (tak naprawdę bezy mają się suszyć)
Zawsze mi wychodzą, jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać a
podrzucę Ci cały przepis.

--
Khazaad
'No Gain without Pain'
'Remember - stay in Love and Trust'
'Fights are wining during the trainings, not on the ring'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 21:14:17

Temat: Re: Bezy
Od: "Jacek Mleczarz" <j...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Khazaad" <k...@s...onet.pl> napisał :
> 30-40 min w temp. 180 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika), przy
> lekko uchylonym piekarniku (tak naprawdę bezy mają się suszyć)
> Zawsze mi wychodzą, jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać a
> podrzucę Ci cały przepis.
>
Wrzuć ten przepis jeśli możesz tutaj, chyba że jest to ten sam co Magdy....

Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 21:47:18

Temat: Re: Bezy
Od: "Magda G." <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
> tej 1/3 cukru na koncu bez ubijania powoduje, ze bezy nie siadaja.
> Magdalena Bassett
>
Bezy siadają jeśli doda się za mało cukru, natomiast to czy czynność ta wkonana
jest na początku, w środku czy na końcu ubijania nie ma najmniejszego znaczenia.
Magda G.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-30 06:42:32

Temat: Re: Bezy
Od: "Khazaad" <k...@s...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Mleczarz wrote:

>
> Użytkownik "Khazaad" <k...@s...onet.pl> napisał :
> > 30-40 min w temp. 180 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika),
> > przy lekko uchylonym piekarniku (tak naprawdę bezy mają się
> > suszyć) Zawsze mi wychodzą, jeśli jesteś zainteresowany, to daj
> > znać a podrzucę Ci cały przepis.
> >
> Wrzuć ten przepis jeśli możesz tutaj, chyba że jest to ten sam co
> Magdy....
>
> Jacek

Skdładniki:
6 białek
60 dag cukru kryształu (10 dag na każde jajko) (tak w zasadzie
powinno być, dając nieco mniej, z reguły daję nieco mniej, też
wychodzą świtne, i wierzcie mi - wcale nie są zbyt słodkie)
cukier waniliowy do smaku
szczypta soli


Białka ubijamy z cukrem na sztyną masę, wg bardzo prostej zasady, a
mianowicie - cukier dodajemy bardzo, bardzo powoli, bo inaczej nie
rozpuści się i nic z tego nie wyjdzie. Tak więc zaczynany ubijać,
dosypujemy trochę cukru. Jak już się cały wchłonie w białko,
dosypujemy znowu trochę cukru itp. Dodajemy także w trakcie ubijania
szczyptę soli.
Powiem szczerze - nigdy nie udało mi się ubić tego tak, aby po
wsypaniu całego cukru rozpuścił się on idealnie. Kryształki cukru
zostają jednak dopiero z końcówki, której teoretycznie można by już
nie dodawać.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to otrzymujemy bardzo sztywną, lśniącą
masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blachę wykładamy pergaminem
(niczym jej nie smaruję) i wyciskamy bezy (rękawem czy też formujemy
kulki za pomocą łyżek). Trochę zawsze pęcznieją, więc lepiej układać
je nieco luźniej.
Przymykamy piekarnik (nie zamykamy do końca, aby para mogła się
wydostać) i suszymy je w tych 180 stopniach przez 30-40 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ewentualnie do
doschnięcia i pałaszujemy.


--
Khazaad
'No Gain without Pain'
'Remember - stay in Love and Trust'
'Fights are wining during the trainings, not on the ring'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-30 08:36:05

Temat: Re: Bezy
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik edu napisał:
> Piec je ok. 20min w temp. 180 stopni C
>
Żartujesz, prawda?
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-30 08:45:39

Temat: Re: Bezy
Od: "edu" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Piec je ok. 20min w temp. 180 stopni C

--
TRzech ludzi
Użytkownik "imiki" <i...@p...com> napisał w wiadomości
news:cocnch$d0s$1@korweta.task.gda.pl...
> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
>
> Pozdrawiam Jurek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Z karpiem do Gus'ka na gazie
Barolo w Lidl'u
gulasz wolowy a pieczarki
zupa pieczarkowa
piersi kurczaka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »