| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-28 14:26:37
Temat: BezyPilnie proszę o odpowiedź na pytanie
-jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
Pozdrawiam Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-28 14:58:05
Temat: Re: BezyDnia Sun, 28 Nov 2004 15:26:37 +0100, Waćpanna lub Waćpan *imiki*, w
wiadomości news:<news:cocnch$d0s$1@korweta.task.gda.pl> zawarł, co
następuje:
> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
Suszyć. W zależności od pierkarnika od 2-4h na temperaturze 100-120 stopni.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 15:53:30
Temat: Re: BezyJa piekę bezy w piekarniku elektrycznym na programie "obieg gorącego
powietrza" w temperaturze 80 stopni. Przy wyższej mój piekarnik za mocno je
zbrązowi. Suszę przynajmniej 2 godziny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 03:41:43
Temat: Re: Bezy
imiki wrote:
> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
>
> Pozdrawiam Jurek
BEZY bez pudla
6 bialek
1 szklanka cukru (250 gr)
Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie ciagnace, wiec po
poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
piekarniku do wystygniecia.
Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
tej 1/3 cukru na koncu bez ubijania powoduje, ze bezy nie siadaja.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 08:06:47
Temat: Re: Bezyimiki wrote:
> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
>
> Pozdrawiam Jurek
30-40 min w temp. 180 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika), przy
lekko uchylonym piekarniku (tak naprawdę bezy mają się suszyć)
Zawsze mi wychodzą, jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać a
podrzucę Ci cały przepis.
--
Khazaad
'No Gain without Pain'
'Remember - stay in Love and Trust'
'Fights are wining during the trainings, not on the ring'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 21:14:17
Temat: Re: Bezy
Użytkownik "Khazaad" <k...@s...onet.pl> napisał :
> 30-40 min w temp. 180 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika), przy
> lekko uchylonym piekarniku (tak naprawdę bezy mają się suszyć)
> Zawsze mi wychodzą, jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać a
> podrzucę Ci cały przepis.
>
Wrzuć ten przepis jeśli możesz tutaj, chyba że jest to ten sam co Magdy....
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 21:47:18
Temat: Re: Bezy> Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
> tej 1/3 cukru na koncu bez ubijania powoduje, ze bezy nie siadaja.
> Magdalena Bassett
>
Bezy siadają jeśli doda się za mało cukru, natomiast to czy czynność ta wkonana
jest na początku, w środku czy na końcu ubijania nie ma najmniejszego znaczenia.
Magda G.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-30 06:42:32
Temat: Re: BezyJacek Mleczarz wrote:
>
> Użytkownik "Khazaad" <k...@s...onet.pl> napisał :
> > 30-40 min w temp. 180 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika),
> > przy lekko uchylonym piekarniku (tak naprawdę bezy mają się
> > suszyć) Zawsze mi wychodzą, jeśli jesteś zainteresowany, to daj
> > znać a podrzucę Ci cały przepis.
> >
> Wrzuć ten przepis jeśli możesz tutaj, chyba że jest to ten sam co
> Magdy....
>
> Jacek
Skdładniki:
6 białek
60 dag cukru kryształu (10 dag na każde jajko) (tak w zasadzie
powinno być, dając nieco mniej, z reguły daję nieco mniej, też
wychodzą świtne, i wierzcie mi - wcale nie są zbyt słodkie)
cukier waniliowy do smaku
szczypta soli
Białka ubijamy z cukrem na sztyną masę, wg bardzo prostej zasady, a
mianowicie - cukier dodajemy bardzo, bardzo powoli, bo inaczej nie
rozpuści się i nic z tego nie wyjdzie. Tak więc zaczynany ubijać,
dosypujemy trochę cukru. Jak już się cały wchłonie w białko,
dosypujemy znowu trochę cukru itp. Dodajemy także w trakcie ubijania
szczyptę soli.
Powiem szczerze - nigdy nie udało mi się ubić tego tak, aby po
wsypaniu całego cukru rozpuścił się on idealnie. Kryształki cukru
zostają jednak dopiero z końcówki, której teoretycznie można by już
nie dodawać.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to otrzymujemy bardzo sztywną, lśniącą
masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blachę wykładamy pergaminem
(niczym jej nie smaruję) i wyciskamy bezy (rękawem czy też formujemy
kulki za pomocą łyżek). Trochę zawsze pęcznieją, więc lepiej układać
je nieco luźniej.
Przymykamy piekarnik (nie zamykamy do końca, aby para mogła się
wydostać) i suszymy je w tych 180 stopniach przez 30-40 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ewentualnie do
doschnięcia i pałaszujemy.
--
Khazaad
'No Gain without Pain'
'Remember - stay in Love and Trust'
'Fights are wining during the trainings, not on the ring'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-30 08:36:05
Temat: Re: BezyUżytkownik edu napisał:
> Piec je ok. 20min w temp. 180 stopni C
>
Żartujesz, prawda?
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-30 08:45:39
Temat: Re: BezyPiec je ok. 20min w temp. 180 stopni C
--
TRzech ludzi
Użytkownik "imiki" <i...@p...com> napisał w wiadomości
news:cocnch$d0s$1@korweta.task.gda.pl...
> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
>
> Pozdrawiam Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |