| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-25 18:27:54
Temat: Biała rzodkiewWitam
Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
tej porze roku nie zaszkodzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-25 18:33:49
Temat: Re: Biała rzodkiewZosia napisał(a):
> Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
> mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> tej porze roku nie zaszkodzi.
Rzodkiewkę oczyścić, oskrobać i zetrzeć na tarce. Dodać puszkę kukurydzy
(oczywiście osączonej z zalewy). Doprawić śmietaną, solą i odrobinką
pieprzu do smaku.
Za stroną : http://jduszczynska.republika.pl/
Robię od dawna wg przepisu Joanny.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-25 20:39:33
Temat: Re: Biała rzodkiewZosia napisał(a):
> Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
> mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> tej porze roku nie zaszkodzi.
Ja zrobiłam ostatnio z tartym jabłkiem i śmietaną na słodko-kwaśno.
Czasem robię też z sałatą i smietaną, wtedy tylko solę.
Loja
--
*Majkel, ty to ale jestes!*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-25 20:59:44
Temat: Re: Biała rzodkiew
"Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> wrote in message
news:eu6f6u$ibp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś
mógłby
> mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> tej porze roku nie zaszkodzi.
Najprostsza surówka to pokroić na plastry i zjeść, druga - zetrzec na papkę,
kłaść na posmarowane masłem kromki chleba i zjeść (niektórzy musza
solić)....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-25 21:18:43
Temat: Re: Biała rzodkiewZosia napisał(a):
> Witam
> Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
> mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> tej porze roku nie zaszkodzi.
A może taka:
1 biała rzodkiew
1 czerwona papryka
1 winne jabłko
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
Sos:
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotować sos: składniki energicznie wymieszać z 2 łyżkami
przegotowanej wody. Rzodkiew obierać, umyć i pokroić w
słupki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie
półkrążki. Jabłko umyć, pestki usunąć, pokroić w słupki i
skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w cienkie
półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystkie składniki
połączyć, polać sosem i wymieszać. Posypać natką i koperkiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-25 21:32:06
Temat: Re: Biała rzodkiew
"R@blinka" <r...@o...eu> wrote in message
news:eu6ovk$3n9$1@news.onet.pl...
Przypuszczam, że to nie chodzi o białą rzodkiew, ale o rzepę. Z jesiennego
zbioru moze byc tylko rzepa lub czarna rzodkiew. Rzepa nie jast tak ostra
jak czarna rzodkiew.
Po za walorami kuchennymi czarna rzodkiew jest rewelacyjna jako lekarstwo na
wątrobę i sok z niej jako lekarstwo na skórę i włosy głowy - obok oleju
rycynowego, tataraku, drożdży piwnych i samego domowego piwa oraz paru
innych naturalnych środków stosowanych przez znające się na tym kobiety...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-25 21:35:53
Temat: Re: Biała rzodkiew
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eu6o36$dje$1@nemesis.news.tpi.pl...
Kto bedzie sluchal faszystowskiego debila na tej grupie?
Nadal uwazasz ze ktos cie tu lubi i szanuje? Oczywiscie poza
trollami......Hehe, wypierdalaj.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://zjezdzalnia.wordpress.com -
"blog" fanow zjezdzania na recznym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-25 21:44:32
Temat: Re: Biała rzodkiew
"Bluzgacz" <b...@w...pl> wrote in message
news:4606ec10_1@x-privat.org...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:eu6o36$dje$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Kto bedzie sluchal faszystowskiego debila na tej grupie?
> Nadal uwazasz ze ktos cie tu lubi i szanuje? Oczywiscie poza
> trollami......Hehe, wypierdalaj.
Weź się i powieś.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-25 21:47:20
Temat: Re: Biała rzodkiew
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eu6qgs$n1f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Weź się i powieś.
Powazie moge?
Myslalem ze tylko wy wieszacie albo gazujecie lub robicie naloty do domow.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://zjezdzalnia.wordpress.com -
"blog" fanow zjezdzania na recznym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-27 18:02:46
Temat: Re: Biała rzodkiewHUJOWE, RZYGALEM PO TYM
"R@blinka" wrote:
>
> Zosia napisał(a):
> > Witam
> > Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
> > mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> > warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> > tej porze roku nie zaszkodzi.
> A może taka:
>
> 1 biała rzodkiew
> 1 czerwona papryka
> 1 winne jabłko
> 1 czerwona cebula
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżeczka soku z cytryny
> 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
> 1 łyżka posiekanego koperku
>
> Sos:
> 3 łyżki oleju
> 2 łyżki soku z cytryny
> szczypta cukru
> sól, pieprz
>
> Przygotować sos: składniki energicznie wymieszać z 2 łyżkami
> przegotowanej wody. Rzodkiew obierać, umyć i pokroić w
> słupki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie
> półkrążki. Jabłko umyć, pestki usunąć, pokroić w słupki i
> skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w cienkie
> półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystkie składniki
> połączyć, polać sosem i wymieszać. Posypać natką i koperkiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |