Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "R@blinka" <r...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biała rzodkiew
Date: Sun, 25 Mar 2007 23:18:43 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 32
Message-ID: <eu6ovk$3n9$1@news.onet.pl>
References: <eu6f6u$ibp$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1174857524 3817 82.160.121.2 (25 Mar 2007 21:18:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 25 Mar 2007 21:18:44 +0000 (UTC)
X-Sender: UdN2Lzl0CSPmiYpFBjvMZA==
In-Reply-To: <eu6f6u$ibp$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:293914
Ukryj nagłówki
Zosia napisał(a):
> Witam
> Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
> mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> tej porze roku nie zaszkodzi.
A może taka:
1 biała rzodkiew
1 czerwona papryka
1 winne jabłko
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
Sos:
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotować sos: składniki energicznie wymieszać z 2 łyżkami
przegotowanej wody. Rzodkiew obierać, umyć i pokroić w
słupki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie
półkrążki. Jabłko umyć, pestki usunąć, pokroić w słupki i
skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w cienkie
półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystkie składniki
połączyć, polać sosem i wymieszać. Posypać natką i koperkiem.
|