Data: 2007-03-27 18:02:46
Temat: Re: Biała rzodkiew
Od: Profesor Szambo <x...@x...xx>
Pokaż wszystkie nagłówki
HUJOWE, RZYGALEM PO TYM
"R@blinka" wrote:
>
> Zosia napisał(a):
> > Witam
> > Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
> > mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> > warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> > tej porze roku nie zaszkodzi.
> A może taka:
>
> 1 biała rzodkiew
> 1 czerwona papryka
> 1 winne jabłko
> 1 czerwona cebula
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżeczka soku z cytryny
> 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
> 1 łyżka posiekanego koperku
>
> Sos:
> 3 łyżki oleju
> 2 łyżki soku z cytryny
> szczypta cukru
> sól, pieprz
>
> Przygotować sos: składniki energicznie wymieszać z 2 łyżkami
> przegotowanej wody. Rzodkiew obierać, umyć i pokroić w
> słupki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie
> półkrążki. Jabłko umyć, pestki usunąć, pokroić w słupki i
> skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w cienkie
> półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystkie składniki
> połączyć, polać sosem i wymieszać. Posypać natką i koperkiem.
|