Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Profesor Szambo <x...@x...xx>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biała rzodkiew
Date: Tue, 27 Mar 2007 20:02:46 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <4...@x...xx>
References: <eu6f6u$ibp$1@nemesis.news.tpi.pl> <eu6ovk$3n9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abwl157.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1175115922 17812 83.8.235.157 (28 Mar 2007 21:05:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Mar 2007 21:05:22 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.6 [en] (WinNT; U)
X-Accept-Language: en
X-User: kolus0
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294106
Ukryj nagłówki
HUJOWE, RZYGALEM PO TYM
"R@blinka" wrote:
>
> Zosia napisał(a):
> > Witam
> > Właśni dostałam taki dorodny korzeń białej jędrnej rzodkwi. Czy ktoś mógłby
> > mnie wspomóc jakimś przepisem na surówkę z tego znanego acz mało używanego
> > warzywa. Wprawdzie już wiosna - a to warzywko raczej jesinne ale witamin o
> > tej porze roku nie zaszkodzi.
> A może taka:
>
> 1 biała rzodkiew
> 1 czerwona papryka
> 1 winne jabłko
> 1 czerwona cebula
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżeczka soku z cytryny
> 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
> 1 łyżka posiekanego koperku
>
> Sos:
> 3 łyżki oleju
> 2 łyżki soku z cytryny
> szczypta cukru
> sól, pieprz
>
> Przygotować sos: składniki energicznie wymieszać z 2 łyżkami
> przegotowanej wody. Rzodkiew obierać, umyć i pokroić w
> słupki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie
> półkrążki. Jabłko umyć, pestki usunąć, pokroić w słupki i
> skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w cienkie
> półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystkie składniki
> połączyć, polać sosem i wymieszać. Posypać natką i koperkiem.
|