Data: 2003-07-03 11:07:04
Temat: Białko a magnez
Od: "Arek" <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzisiaj przeczytałem w książce Juliana Aleksandrowicza "Kuchnia i Medycyna"
ze magnez przyswajany jest jedynie w obecności odpowiedniej ilości białka.
Jeśli białka jest za mało to magnez nie jest wiązany tylko kierowany z
moczem na wyjście. To by wyjasnialo dlaczego mam ciagle niedobory magnezu
mimo faszerowania sie tabletkami z magnezem . Oprócz tego jem orzechy,
migdały, gorzka czekoladę.
Czy macie jakieś wiadomości z innych źródeł potwierdzające to .
Od pewnego czasu stosuje DO i mam duże niedobory magnezu, zaniepokoiła mnie
ta informacja
prof. J. Aleksandrowicza gdyż na DO faktycznie białka zaleca się bardzo
mało (nie wiem czy wzięto pod uwagę przyswajalność magnezu).
Coraz bardziej zaczyna mnie przekonywac opinia że DO stosowane na dluzsza
mete może byc bardzo szkodliwa dla zdrowia.
Czy J Kwasniewski sprawdzal jak jest przyswajalny magnez na DO, przeciez
powoluje sie na prof J Aleksandrowicza,
chyba ze go w ogóle nie czytał.
|