Data: 2003-07-03 12:27:21
Temat: Re: Białko a magnez
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Arek" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:be12oq$601$1@news.onet.pl...
> Dzisiaj przeczytałem w książce Juliana Aleksandrowicza "Kuchnia i
Medycyna"
> ze magnez przyswajany jest jedynie w obecności odpowiedniej ilości białka.
> Jeśli białka jest za mało to magnez nie jest wiązany tylko kierowany z
> moczem na wyjście. To by wyjasnialo dlaczego mam ciagle niedobory magnezu
> mimo faszerowania sie tabletkami z magnezem . Oprócz tego jem orzechy,
> migdały, gorzka czekoladę.
> Czy macie jakieś wiadomości z innych źródeł potwierdzające to .
> Od pewnego czasu stosuje DO i mam duże niedobory magnezu, zaniepokoiła
mnie
> ta informacja
> prof. J. Aleksandrowicza gdyż na DO faktycznie białka zaleca się bardzo
> mało (nie wiem czy wzięto pod uwagę przyswajalność magnezu).
>
> Coraz bardziej zaczyna mnie przekonywac opinia że DO stosowane na dluzsza
> mete może byc bardzo szkodliwa dla zdrowia.
> Czy J Kwasniewski sprawdzal jak jest przyswajalny magnez na DO, przeciez
> powoluje sie na prof J Aleksandrowicza,
> chyba ze go w ogóle nie czytał.
Z pewnością czytał, nawet się znali i zaprzyjaźnili, a nawet Julian
Aleksandrowicz pomógł w zorganizowaniu pierwszych badań nad dietą optymalną.
|