Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Białko a magnez
Date: Thu, 3 Jul 2003 14:27:21 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: k...@p...onet.pl@l2434.biaman.pl
Message-ID: <be17ff$idf$1@news.onet.pl>
References: <be12oq$601$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: l2434.biaman.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1057235247 18863 212.33.82.34 (3 Jul 2003 12:27:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jul 2003 12:27:27 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:19711
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Arek" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:be12oq$601$1@news.onet.pl...
> Dzisiaj przeczytałem w książce Juliana Aleksandrowicza "Kuchnia i
Medycyna"
> ze magnez przyswajany jest jedynie w obecności odpowiedniej ilości białka.
> Jeśli białka jest za mało to magnez nie jest wiązany tylko kierowany z
> moczem na wyjście. To by wyjasnialo dlaczego mam ciagle niedobory magnezu
> mimo faszerowania sie tabletkami z magnezem . Oprócz tego jem orzechy,
> migdały, gorzka czekoladę.
> Czy macie jakieś wiadomości z innych źródeł potwierdzające to .
> Od pewnego czasu stosuje DO i mam duże niedobory magnezu, zaniepokoiła
mnie
> ta informacja
> prof. J. Aleksandrowicza gdyż na DO faktycznie białka zaleca się bardzo
> mało (nie wiem czy wzięto pod uwagę przyswajalność magnezu).
>
> Coraz bardziej zaczyna mnie przekonywac opinia że DO stosowane na dluzsza
> mete może byc bardzo szkodliwa dla zdrowia.
> Czy J Kwasniewski sprawdzal jak jest przyswajalny magnez na DO, przeciez
> powoluje sie na prof J Aleksandrowicza,
> chyba ze go w ogóle nie czytał.
Z pewnością czytał, nawet się znali i zaprzyjaźnili, a nawet Julian
Aleksandrowicz pomógł w zorganizowaniu pierwszych badań nad dietą optymalną.
|