Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "Bigos" warzywny

Grupy

Szukaj w grupach

 

"Bigos" warzywny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-22 14:49:40

Temat: "Bigos" warzywny
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Was wszystkich serdecznie. Mam na imie Dorota, odkad czytam grupe,
moje kucharzenie stalo sie ciekawsze, a moj niejadek z checia pomaga mi w
kuchni.
No i wlasnie zazyczyl sobie bigosik warzywny. Zielska wszelakiej masci teraz
dostatek, wiec nie ma problemu. Zakupilam cukinie, marchew, selera,
pietruche i zamierzam cos wykombinowac.
W zwiazku z tym mam pytanie. Czy warzywa w stanie rozdrobnionym podsmazyc, a
potem dusic?
I jak potraktowac cukinie, co by sie nie rozciapciala?
Czy ktos z Was ma w swoim menu taki warzywny bigos?
Googlowalam, ale jakos nic na ten temat nie znalazlam.
Mozecie pomoc?
pzdr
Dorota

nastepnym razem podziele sie z Wami przepisem na kuraka na chrupko z
imbirem.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-22 14:56:51

Temat: Re: "Bigos" warzywny
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ap3ohi$86i$1@foka.acn.pl...

> W zwiazku z tym mam pytanie. Czy warzywa w stanie rozdrobnionym podsmazyc,
a
> potem dusic?
Tak bym zrobiła, ale cukinii nie podsmażać bo i tak sok zaraz puści tylko
dodać do już podduszonych innych warzyw. Cukinii to potrzeba na moje oko tak
z 15 minut, żeby nie była surowa. Inna sprawa, że taka rozciapcianą też
lubię. Rozciapcianą masz już na pewno po pół godzinie duszenia/gotowania.
Więc trzeba się pilnować. Jeśli robisz z mięsem a chcesz mieć
nieriozciapcianą to dodajesz ją jak już mięso jesz dobre i dusisz jeszcze 15
minut - mięsu nie zaszkodzi dłuższe duszenie, a cukinię będziesz miała
akurat.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 15:11:09

Temat: Re: "Bigos" warzywny
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Cukinii to potrzeba na moje oko tak
> z 15 minut, żeby nie była surowa.

czyli dodam ja, jak reszta bedzie polmiekka

Jeśli robisz z mięsem

miesa nie dodaje, bo maly to zapiekly warzywojad, zastanawiam sie jeszcze
nad wrzuceniem papryki, chyba nie powinna przeszkadzac, jak myslisz, Joasiu?
I dziekuje bardzo za podpowiedz:-)
Po zrobieniu zdam relacje.
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 15:35:17

Temat: Re: "Bigos" warzywny
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ap3ppq$a13$1@foka.acn.pl...
> zastanawiam sie jeszcze
> nad wrzuceniem papryki, chyba nie powinna przeszkadzac, jak myslisz,
Joasiu?
> I dziekuje bardzo za podpowiedz:-)

Ja cukinię robię z papryką.
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/warzywa.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 20:08:21

Temat: Re: "Bigos" warzywny
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"dorka" wrote:
> No i wlasnie zazyczyl sobie bigosik warzywny. Zielska wszelakiej masci
teraz
> dostatek, wiec nie ma problemu. Zakupilam cukinie, marchew, selera,
> pietruche i zamierzam cos wykombinowac.
> W zwiazku z tym mam pytanie. Czy warzywa w stanie rozdrobnionym podsmazyc,
a
> potem dusic?
> I jak potraktowac cukinie, co by sie nie rozciapciala?

Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumialam. To o czym mam wrazenie, ze mowisz to
dla mnie gulasz warzywny. A bigos tez mozna zrobic wegetarianski, ale bym
raczej troche innych warzyw uzyla :)

Gulasz robie na podstawie ratatoille, dodajac ewentualnie co mam pod reka.
Jak potrzebujesz, to wrzuce przepis, ale pewnie jest masa w Inecie. Jesli
chodzi o bigos to poza kapusta (kwaszona i moze byc slodka) bym uzyla
grzybow, pieczarek, jakiego tluszczu - w piatek robilam na masle i wyszlo
OK. Sliwki suszone, rodzynki podsmazone w miodzie. Na koniec czerwone wino.
Mozna sie zastanowic nad jakims produktem sojowym, ale ja nie lubie czegos,
co udaje cos innego, wiec robie bez. No i dusic ze dwa dni, zeby nabral
specyficznego smaku, zapachu i konsystencji.

Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-24 06:35:45

Temat: Re: "Bigos" warzywny
Od: "Damian Romanowicz" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

gibos?

Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ap3ohi$86i$1@foka.acn.pl...
> Witam Was wszystkich serdecznie. Mam na imie Dorota, odkad czytam grupe,
> moje kucharzenie stalo sie ciekawsze, a moj niejadek z checia pomaga mi w
> kuchni.
> No i wlasnie zazyczyl sobie bigosik warzywny. Zielska wszelakiej masci
teraz
> dostatek, wiec nie ma problemu. Zakupilam cukinie, marchew, selera,
> pietruche i zamierzam cos wykombinowac.
> W zwiazku z tym mam pytanie. Czy warzywa w stanie rozdrobnionym podsmazyc,
a
> potem dusic?
> I jak potraktowac cukinie, co by sie nie rozciapciala?
> Czy ktos z Was ma w swoim menu taki warzywny bigos?
> Googlowalam, ale jakos nic na ten temat nie znalazlam.
> Mozecie pomoc?
> pzdr
> Dorota
>
> nastepnym razem podziele sie z Wami przepisem na kuraka na chrupko z
> imbirem.
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zupa krem z pieczarek/ szybkowar/ poprawka
Zupa krem z pieczarek/szybkowar
przywitanie
Omlet - pytanie
Pigwa plus jablko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »