| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-22 14:30:24
Temat: Zupa krem z pieczarek/ szybkowar/ poprawkaSkładniki :
25 dkg pieczarek
2 płaskie łyżeczki mąki
0,5 litra mleka ( lub 7-8 łyżek mleka w proszku, rozpuszczonego w 0,5 l
wody )
0,5 litra wody
2 łyżki gęstej śmietany
6 dkg masła
sól, pieprz i kwasek cytrynowy do smaku
Pieczarki oczyścić, umyć i starannie osuszyć w ściereczce, a następnie jak
najbardziej posiekać. W miarę siekania przekładać do salaterki i polewać
rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Do szybkowaru włożyć masło, rozgrzać, na rozgrzane masło wrzucić pieczarki i
dusić 4-5 minut, uważając, by się nie zrumieniły. Posypać mąką, wymieszać,
zalać wodą, ciągle mieszając. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i
ogrzewać 5 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlewać
powoli mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zaprawić śmietaną,
dodać kwasku cytrynowego do smaku. Kto lubi, może zmiksować zupę.
Smacznego i sory za niedokończenie poprzednio przepisu
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |