Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kapusta kiszona HELP!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kapusta kiszona HELP!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-22 11:52:45

Temat: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "Jacek Placek " <v...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Właśnie zostałem obdarowany przez teściową 5 kg poszatkowanej kapusty:(
Trudno....:)
Marchewkę (ok 1kg) poszatkowałem na tarce, kupiłem kminek ale teraz nie wiem
od czego zacząć. Ile potrzeba soli i czy coś jeszcze sie dodaję aby kapucha
wyszła super czyli nie za słona i nie za kwaśna? Czy zawsze się udaje, jak
długo musi stać, przykryta czy otwarta ( mam plastikowe wiaderko )???
Jakiekolwiek podpowiedzi będą mile czytane, lecz sprawdzone najchętniej:)

Pozdrawiam

Jacek Placek

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-22 12:00:32

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "halszczak" <h...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


( mam plastikowe wiaderko )???
kochaneczku, w plajstiku chcesz kapustkę trzymać??
BÓJ SIĘ BOGA!!!
--
Smacznego
Artur
"Szukajcie, a znajdziecie"-jakże to pięknie brzmi.

http://halszczak.prv.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 12:06:29

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "Jacek Placek " <v...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam jedynie takie właśnie plastikowe, nie byłem przygotowany...
Kupiłem je od handlarzy kapustą kiszoną na targowisku hurtowym. Zawsze w
takich pojemnikach ją sprzedają, już nie raz jadłem i nic mi nie było:)

Pozdrawiam

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 12:18:02

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "halszczak" <h...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Też jadam, ale nie ma to jak w dębowej beczułce!! Mój dziadek miał takową, a
ja dzięcioł pozwoliłem się jej rozeschnąć!!
A przepis na kapustę mam w domu, niestety:(


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 12:22:13

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "halszczak" <h...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze jedno, nie zapomnij dać ze 4 jabłek (w całości), smak lepszy, a i
jabłka do sałatek różnistych, że hej.
--
Smacznego
Artur
"Szukajcie, a znajdziecie"-jakże to pięknie brzmi.

http://halszczak.prv.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 14:37:12

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "Katasia" <K...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

i jeszcze ciut korzenia chrzanu
bedzie ostrzejsza
pozdrowienia

Katasia

>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 15:18:41

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn) szukaj wiadomości tego autora


> Mam jedynie takie właśnie plastikowe, nie byłem przygotowany...
> Kupiłem je od handlarzy kapustą kiszoną na targowisku hurtowym. Zawsze w
> takich pojemnikach ją sprzedają, już nie raz jadłem i nic mi nie było:)
----------
Aaaaaaa!!!! Do szkla chociaz przeloz, do szkla...!!! Skoro nic innego nie
ma. Proporcje juz ci podaje, one niehurtowe, ale co tam. Pomnozysz sobie:)))
Na 1 kg kapuchy trza 1 lyzke soli, tak ze dwie srednie marchewki, 2 lyzeczki
kminku. Soli sie te kapuste, miesza z marchewka, kminkiem i innymi ziolkami,
ktore sie lubi (ja czasami daje np. estragon, ale to moj prywatny fiol, do
ogorkow tez daje i w doniczce mam:)))) ), wklada sie do czegos, tak po kilka
lyzek, ubija, znow wklada, ubija... Az pusci sok. Jak pusci sok, zostawia
sie w spokoju:)
Z braku stosownych naczyn przeprowadzam ten proces w sloikach, kapusta nie
protestuje:)))
A co do smakow, to jedna moja ciotka pchala czosnek w zabkach. I potem z
tego taka salatke robila do ryby: kapucha ciut na slodko, cebulka i
czosneczek... Jejku, az sie slinie na wspomnienie:)
Gosia

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 17:31:47

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "Jacek Placek " <v...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak zrobiłem, lecz teraz jest mnóstwo soku po tym "ubijaniu" a wszystko jest
okropnie słone mimo tego że na 1kg wsypywałem płaską łyżkę soli. Czy tak ma
być....? Ile powinno stać, jak będę próbował codziennie to zjem wszystko i na
marne moje trudy:)
P.S Jabłuszka też się załapały..

Jacek Placek

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 18:02:50

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"halszczak" <h...@i...pl> a écrit dans le message de news:
ap3ff5$a2m$...@n...tpi.pl...
> Też jadam, ale nie ma to jak w dębowej beczułce!! Mój dziadek miał takową,
a
> ja dzięcioł pozwoliłem się jej rozeschnąć!!
> A przepis na kapustę mam w domu, niestety:(
>
>

Jezeli masz taka rozeschnieta beczulke, to wiem jak ja naprawic - i ile jej
jeszcze nie wywaliles...

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 18:18:25

Temat: Re: Kapusta kiszona HELP!!!
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Gosia Jurczyszyn" <g...@a...net>
A co do smakow, to jedna moja ciotka pchala czosnek w zabkach. I potem z
tego taka salatke robila do ryby: kapucha ciut na slodko, cebulka i
czosneczek... Jejku, az sie slinie na wspomnienie:)
Gosia
+++++++++++++++++++++

Gosiu, ale mnie tu jabluszka winnego brakuje - zarowno w tej kiszonej, jak i w
salatce.
A cukru daje calkiem, calkiem sporo - oczywiscie w zaleznosci od ilosci salatki, tym
niemniej min. czubata lyzke stolowa, no
marchewke swieza, niezaleznie od tej, co juz siedzi w kapuscie, tez daje [starta na
grube wiory], no i lyche oliwy lub dobrego
oleju.
Mniaaaaaaaaaaam :-)))

Ale powiem tez, ze zamiast kapusty kiszonej mozna uzyc surowej, wraz z wszystkimi
skladnikami wymienionymi wyzej [tu tylko trzeba
obowiazkowo dodac soli, kminku niekoniecznie]. Wydusic kapuche reka, dodac wszystkie
w/w dodatki. PYCHOTA.

A jak ktos lubi, to oczywiscie mozna dla kolorkow dodac [w obu wersjach] takze surowa
czerwona i zielona papryke, zielona
pietruszke, etc. etc.

Smacznego :-)
Barbara




---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.404 / Virus Database: 228 - Release Date: 2002.10.15

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dlaczego?
maklowicz i jego...
RE: Czekolada na goraco
(Info) Spieniacz do mleka
gdzie w Gdańsku?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »