Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "Busia" <b...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupa krem z pieczarek/ szybkowar/ poprawka
Date: Tue, 22 Oct 2002 16:30:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <ap3nb1$1pa$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pe146.plock.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1035296930 1834 217.97.98.146 (22 Oct 2002 14:28:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Oct 2002 14:28:50 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131062
Ukryj nagłówki
Składniki :
25 dkg pieczarek
2 płaskie łyżeczki mąki
0,5 litra mleka ( lub 7-8 łyżek mleka w proszku, rozpuszczonego w 0,5 l
wody )
0,5 litra wody
2 łyżki gęstej śmietany
6 dkg masła
sól, pieprz i kwasek cytrynowy do smaku
Pieczarki oczyścić, umyć i starannie osuszyć w ściereczce, a następnie jak
najbardziej posiekać. W miarę siekania przekładać do salaterki i polewać
rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Do szybkowaru włożyć masło, rozgrzać, na rozgrzane masło wrzucić pieczarki i
dusić 4-5 minut, uważając, by się nie zrumieniły. Posypać mąką, wymieszać,
zalać wodą, ciągle mieszając. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i
ogrzewać 5 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlewać
powoli mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zaprawić śmietaną,
dodać kwasku cytrynowego do smaku. Kto lubi, może zmiksować zupę.
Smacznego i sory za niedokończenie poprzednio przepisu
:-)
|