Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.supermedia.pl!not-for-mai
l
From: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Bigos" warzywny
Date: Tue, 22 Oct 2002 22:08:21 +0200
Organization: Super Media - http://www.supermedia.pl
Lines: 27
Message-ID: <ap4b11$k3n$1@news.supermedia.pl>
References: <ap3ohi$86i$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: biernacki.cza.warszawa.supermedia.pl
X-Trace: news.supermedia.pl 1035317089 20599 212.75.102.146 (22 Oct 2002 20:04:49
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Oct 2002 20:04:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131106
Ukryj nagłówki
"dorka" wrote:
> No i wlasnie zazyczyl sobie bigosik warzywny. Zielska wszelakiej masci
teraz
> dostatek, wiec nie ma problemu. Zakupilam cukinie, marchew, selera,
> pietruche i zamierzam cos wykombinowac.
> W zwiazku z tym mam pytanie. Czy warzywa w stanie rozdrobnionym podsmazyc,
a
> potem dusic?
> I jak potraktowac cukinie, co by sie nie rozciapciala?
Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumialam. To o czym mam wrazenie, ze mowisz to
dla mnie gulasz warzywny. A bigos tez mozna zrobic wegetarianski, ale bym
raczej troche innych warzyw uzyla :)
Gulasz robie na podstawie ratatoille, dodajac ewentualnie co mam pod reka.
Jak potrzebujesz, to wrzuce przepis, ale pewnie jest masa w Inecie. Jesli
chodzi o bigos to poza kapusta (kwaszona i moze byc slodka) bym uzyla
grzybow, pieczarek, jakiego tluszczu - w piatek robilam na masle i wyszlo
OK. Sliwki suszone, rodzynki podsmazone w miodzie. Na koniec czerwone wino.
Mozna sie zastanowic nad jakims produktem sojowym, ale ja nie lubie czegos,
co udaje cos innego, wiec robie bez. No i dusic ze dwa dni, zeby nabral
specyficznego smaku, zapachu i konsystencji.
Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
|