Data: 2002-10-22 20:08:21
Temat: Re: "Bigos" warzywny
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"dorka" wrote:
> No i wlasnie zazyczyl sobie bigosik warzywny. Zielska wszelakiej masci
teraz
> dostatek, wiec nie ma problemu. Zakupilam cukinie, marchew, selera,
> pietruche i zamierzam cos wykombinowac.
> W zwiazku z tym mam pytanie. Czy warzywa w stanie rozdrobnionym podsmazyc,
a
> potem dusic?
> I jak potraktowac cukinie, co by sie nie rozciapciala?
Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumialam. To o czym mam wrazenie, ze mowisz to
dla mnie gulasz warzywny. A bigos tez mozna zrobic wegetarianski, ale bym
raczej troche innych warzyw uzyla :)
Gulasz robie na podstawie ratatoille, dodajac ewentualnie co mam pod reka.
Jak potrzebujesz, to wrzuce przepis, ale pewnie jest masa w Inecie. Jesli
chodzi o bigos to poza kapusta (kwaszona i moze byc slodka) bym uzyla
grzybow, pieczarek, jakiego tluszczu - w piatek robilam na masle i wyszlo
OK. Sliwki suszone, rodzynki podsmazone w miodzie. Na koniec czerwone wino.
Mozna sie zastanowic nad jakims produktem sojowym, ale ja nie lubie czegos,
co udaje cos innego, wiec robie bez. No i dusic ze dwa dni, zeby nabral
specyficznego smaku, zapachu i konsystencji.
Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
|