Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Biszkopt czekoladowy most wanted

Grupy

Szukaj w grupach

 

Biszkopt czekoladowy most wanted

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-08 20:08:50

Temat: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Potrzebuję przepisu - sprawdzonego (!) - na biszkopt czekoladowy.
Czy można biszkopt Magdy Bassett przyrządzić w wersji black?
Poradzcie, proszę

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-09 01:31:05

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Cherokee gd wrote:
>
> Potrzebuję przepisu - sprawdzonego (!) - na biszkopt czekoladowy.
> Czy można biszkopt Magdy Bassett przyrządzić w wersji black?
> Poradzcie, proszę
>
> pozdr
>
> cherokee


Nie probowalam, nie wiem, czy siadzie. Czy myslisz o dodaniu kakao czy czekolady?
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 06:31:43

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:bm1qsj$a6k$1@absinth.dialog.net.pl...
> Potrzebuję przepisu - sprawdzonego (!) - na biszkopt czekoladowy.
> Czy można biszkopt Magdy Bassett przyrządzić w wersji black?
> Poradzcie, proszę

Ja robilam biszkopt MB z kakao, tzn. dalam o 2 lyzki maki mniej i zastapilam
je gorzkim kakao. Robilam niejednokrotnie z dobrym skutkiem (do mojego
ulubionego torcika karmelowego, mniam :)).
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 10:46:28

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Torcik karmelowy? Coś bliżej powiesz :-)))?

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 11:07:29

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bm2vc7$a76$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ja robilam biszkopt MB z kakao, tzn. dalam o 2 lyzki maki mniej i
zastapilam
> je gorzkim kakao. Robilam niejednokrotnie z dobrym skutkiem (do
mojego
> ulubionego torcika karmelowego, mniam :)).

A czy wychodzi czekoladowy? Bo potrzebuje porządny przepis na podkład
do tortu wiśniowego.

BTW mam kuchenkę tylko z dolnym palnikiem - czy wstawić ciasto w
dolnej, czy w górnej części?

Czekam na dalsze wskazówki, chcę mężowi upiec tort na trzydziechę, a
to 24.Ciekawe, czy on mi na 23. upiecze, hehe.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 11:18:24

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bm3ei2$bun$1@news.onet.pl...
> Torcik karmelowy? Coś bliżej powiesz :-)))?
>
Powiem :))

http://tinyurl.com/n44o

Co prawda to kajmak, nie karmel, ale i tak pycha!

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 11:19:53

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:bm3fhj$cad$1@inews.gazeta.pl...

> A czy wychodzi czekoladowy? Bo potrzebuje porządny przepis na podkład
> do tortu wiśniowego.

Trudo mi odpowiedziec na to pytanie. Raczej wychodzi kakaowy niz
czekoladowy.
>
> BTW mam kuchenkę tylko z dolnym palnikiem - czy wstawić ciasto w
> dolnej, czy w górnej części?

Ja tez mam tylko z dolnym i wstawiam w polowie.

> Czekam na dalsze wskazówki, chcę mężowi upiec tort na trzydziechę, a
> to 24.Ciekawe, czy on mi na 23. upiecze, hehe.

Hmm, moj by nie upiekl... Ale on nie umie :).
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 11:26:48

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "dżdżownica" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości
> Czekam na dalsze wskazówki, chcę mężowi upiec tort na trzydziechę, a
> to 24.Ciekawe, czy on mi na 23. upiecze, hehe.
Zaprosi do La Scali, tylko co zrobić z tymi szczytami chamstwa...
dżdżownica


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 11:47:47

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bm3g8l$9ns$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Hmm, moj by nie upiekl... Ale on nie umie :).

Mój tez nie umie.
W takim razie czekam na sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-09 12:20:06

Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Cherokee gd <c...@t...skasujcalytennapis.pl> wrote:

> Potrzebuję przepisu - sprawdzonego (!) - na biszkopt czekoladowy.
Do tortu szwarcwaldzkiego zawsze robię taki biszkopt:
5 jaj
5-6 łyżek cukru
200g gorzkiej czekolady
paczuszka cukru waniliowego
5 łyżek mąki

Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym.
Do utartych żółtek dodać roztopioną na łaźni wodnej czekoladę (zawsze najpierw
ścieram trochę tej czekolady na tarce, aby mieć grube wiórki czekoladowe do
dekoracji tortu, mniej więcej 2-3 kostki). Czekoladę dodajemy po łyżce, cały
czas ucierając. Następnie dodaje się przesianą mąkę, a na końcu wszystko
łączy delikatnie z ubitymi z resztą cukru białkami. Masę wylewamy do
tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i pieczemy 25-30 minut w
temperaturze 180 stopni. Biszkopt wychodzi pulchny, wilgotny i mocno
czekoladowy (najważniejsze! :-))

Napisz, czy Ci smakował, jeśli się zdecydujesz go zrobić :-)

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak zwykle... :(
siemie lniane
mrozenie zup
napoleonek
grochówka - :(

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »