« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-19 08:27:43
Temat: BograczCzesc!
Szukam przepisu na dobry bogracz. Poki co kupilam mrozone warzywa i nie wiem
co dalej, wiec prosze o rady.
Pozdrawiam,
Magda.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-19 11:25:35
Temat: Re: Bogracz
Użytkownik Esemesek <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9qont1$clc$...@s...silesia.pik-net.pl...
> Czesc!
> Szukam przepisu na dobry bogracz. > Magda.
Bogracz
1 kg wołowiny z koscia (łopatka, rostbef)
wloszczyzna
2 cebule, 2 papryki,
łyzka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyzeczki do kawy kminku,
2 łyzki smalcu,
3 pomidory,
60 dkg ziemniaków,
sol
oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i kminkiem.
Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula. Do
zrumienionego miesa dolać 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona papryke,
pomidory pokrajane w cwiartki i paprykę w kostkę.
Dusic toto az będzie miękkie (na małym ogniu - dolewac wody w razie
potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie włozyc ziemniaki pokrajane w
kostke. Ugotowac do miękkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
csipetke.
Csipetke sa to kluski pokrajane w mała kostke lub robione podobnie do naszej
zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego jaja
i szczypty soli zagniata się dosc sprezyste ciasto. Mozna je rozwalkowac lub
drobc (lepiej drobic). Gotowac w wodzie, odcedzic i wrzucic do gotowej zupy.
Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
piwko...
Pozdrawiam Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |