| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-12 07:16:27
Temat: CIASTO NA PIZZE...CIASTO NA PIZZE - ZAWSZE WYCHODZI !!!
Proporcje na całą blachę do piekarnika:
75 dag mąki pszennej
1,5 szkalnaki wody
2 łyżeczki (czubate) cukru
1,5 łyżeczki soli
1/2 paczki świeżych drożdży + 2 łyżki mąki
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Robimy rozczyn z dwóch łyżek mąki, cukru i drożdży i odrobiny wody, gdy
się spieni dodajemy resztę wody i przesianą mąkę dokładnie wymieszaną ze
solą. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na blachę (burty wys. okolo 5 cm).
Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto
wyroście na dwukrotną wysokość smarujemy powierzchnię olejem i koncentratem
pomidorowym, układamy skladniki "ozdobne" i wstawiamy do piekarnika na temp
180 - 200°C.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-12 07:45:26
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...Panslavista napisał(a):
> CIASTO NA PIZZE - ZAWSZE WYCHODZI !!!
>
> Proporcje na całą blachę do piekarnika:
> 75 dag mąki pszennej
> 1,5 szkalnaki wody
> 2 łyżeczki (czubate) cukru
> 1,5 łyżeczki soli
> 1/2 paczki świeżych drożdży + 2 łyżki mąki
> 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
> Robimy rozczyn z dwóch łyżek mąki, cukru i drożdży i odrobiny wody, gdy
> się spieni dodajemy resztę wody i przesianą mąkę dokładnie wymieszaną ze
> solą. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na blachę (burty wys. okolo 5 cm).
> Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto
> wyroście na dwukrotną wysokość smarujemy powierzchnię olejem i koncentratem
> pomidorowym, układamy skladniki "ozdobne" i wstawiamy do piekarnika na temp
> 180 - 200°C.
>
>
Pytania:
- wychodzi puchate czy cienkie?
- Czy ciasto po wyrośnięciu można zostawić na następny dzień w lodówce,
albo zamrozić? W pizzeriach ciasto najpierw wyrasta, a potem formuje się
z niego placek.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-12 07:51:22
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...
"Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> wrote in message
news:ee5oi3$fg$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> CIASTO NA PIZZE - ZAWSZE WYCHODZI !!!
>>
>> Proporcje na całą blachę do piekarnika:
>> 75 dag mąki pszennej
>> 1,5 szkalnaki wody
>> 2 łyżeczki (czubate) cukru
>> 1,5 łyżeczki soli
>> 1/2 paczki świeżych drożdży + 2 łyżki mąki
>> 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
>> Robimy rozczyn z dwóch łyżek mąki, cukru i drożdży i odrobiny wody,
>> gdy się spieni dodajemy resztę wody i przesianą mąkę dokładnie wymieszaną
>> ze solą. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na blachę (burty wys. okolo 5 cm).
>> Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy
>> ciasto wyroście na dwukrotną wysokość smarujemy powierzchnię olejem i
>> koncentratem pomidorowym, układamy skladniki "ozdobne" i wstawiamy do
>> piekarnika na temp 180 - 200°C.
>
> Pytania:
> - wychodzi puchate czy cienkie?
> - Czy ciasto po wyrośnięciu można zostawić na następny dzień w lodówce,
> albo zamrozić? W pizzeriach ciasto najpierw wyrasta, a potem formuje się z
> niego placek.
>
> Piotr
Nie można mrozić drożdżowego, gdyż opadnie i będzie twardy suchy zakalec.
Nie ma potrzeby formować po rośnięciu. Wystarczy, że na blasze wyrośnie.
Wyrośnięte i nie opadnięte będzie pulchne...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-12 09:45:42
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...> Nie można mrozić drożdżowego, gdyż opadnie i będzie twardy suchy zakalec.
> Nie ma potrzeby formować po rośnięciu. Wystarczy, że na blasze wyrośnie.
> Wyrośnięte i nie opadnięte będzie pulchne...
Ciasto na pizze jak najbardziej mozna mrozic lecz najpierw nalezy je podpiec
(upiec lekko zrumienione)
ja tak robie zawsze i jest super
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-12 09:57:29
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...
"tp" <z...@p...onet.pl> wrote in message
news:ee5vk9$15uf$1@news.mm.pl...
>> Nie można mrozić drożdżowego, gdyż opadnie i będzie twardy suchy zakalec.
>> Nie ma potrzeby formować po rośnięciu. Wystarczy, że na blasze wyrośnie.
>> Wyrośnięte i nie opadnięte będzie pulchne...
>
>
> Ciasto na pizze jak najbardziej mozna mrozic lecz najpierw nalezy je
> podpiec (upiec lekko zrumienione)
> ja tak robie zawsze i jest super
> pozdrawiam
W jakim celu? Pizza była daniem obiadowym robionym ad hoc, za to jej
wypełnienie to było tzw. "na winie", lub inaczej - "przegląd tygodnia", bądź
"czym chata bogata".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-12 21:14:11
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...
W pizzerni kolo mnie, nie dodaja drozdzy.
Wyrabija ciasto w maszynie, takie 1kg-owe kule i do chlodni na drugi dzien
sie wyjmuje.
Temp. w chlodni okolo +5C .
W pizzerniach nie maja foremek do ciasta, walkuja ciasto i od reki je
wycinaja i do pieca:)
Ja natomiast wyrabiam ciasto z odrobina drozdzy - poprostu mieszam lycha w
misce, odstawiam na 0,5h na parapet zeby wyroslo.
Nastepnie na deske i walkuje ze jest super fajne - mozna zlapac za jeden
koniec i bedzie ok - nie rozpadnie sie.
Pieke na lisciach chrzanu w ostatecznosci na lisciach z winogrona - nie
musze podsypywac maki zeby nie przywieralo.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-13 03:22:57
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...astoja wrote:
> Nastepnie na deske i walkuje ze jest super fajne
ciasto na pizze walkowane? no to juz ostatecznosc chyba. najlepsza pizza
jest wyrabiana recznie :) bez uzycia walka.
pozdrowienia
Ralf
www.superpoczta.pl/~rkubiak/kuchnia.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-13 07:27:18
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...
Użytkownik "Rafal Qbiak" <r...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ee788v$oqv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> www.superpoczta.pl/~rkubiak/kuchnia.php
Z tymi dwiema lyzeczkami soli na 400 g mąki nie przesadziles troche? Ja dają
lyzeczke na pol kilo.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-14 00:02:26
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...cherokee wrote:
> Z tymi dwiema lyzeczkami soli na 400 g mąki nie przesadziles troche?
> Ja dają lyzeczke na pol kilo.
>
wiesz wszystko zalezy od lyzeczki, ale troche to zalezy od soli. ta
ktorej uzywamy teraz faktycznie daje troche mniej. oj chyba bedzie
trzeba zweryfikowac ilosc :) dzieki
Ralf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-14 20:51:08
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...
"Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> wrote in message
news:ee5oi3$fg$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> CIASTO NA PIZZE - ZAWSZE WYCHODZI !!!
>>
>> Proporcje na całą blachę do piekarnika:
>> 75 dag mąki pszennej
>> 1,5 szkalnaki wody
>> 2 łyżeczki (czubate) cukru
>> 1,5 łyżeczki soli
>> 1/2 paczki świeżych drożdży + 2 łyżki mąki
>> 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
>> Robimy rozczyn z dwóch łyżek mąki, cukru i drożdży i odrobiny wody,
>> gdy się spieni dodajemy resztę wody i przesianą mąkę dokładnie wymieszaną
>> ze solą. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na blachę (burty wys. okolo 5 cm).
>> Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy
>> ciasto wyroście na dwukrotną wysokość smarujemy powierzchnię olejem i
>> koncentratem pomidorowym, układamy skladniki "ozdobne" i wstawiamy do
>> piekarnika na temp 180 - 200°C.
>
> Pytania:
> - wychodzi puchate czy cienkie?
> - Czy ciasto po wyrośnięciu można zostawić na następny dzień w lodówce,
> albo zamrozić? W pizzeriach ciasto najpierw wyrasta, a potem formuje się z
> niego placek.
>
> Piotr
Wyrobione ciasto mozna zamrozić w szczelnym woreczku /nie wyrosniete/. Wiele
razy robilam, jest o.k.
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |