| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-12 06:46:27
Temat: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?Witam,
Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
oliwy z oliwek.
W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je
do mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto
się wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do
wyrośnięcia, potem schładzam.
Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
pozdrawiam,
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-12 07:13:59
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?> Witam,
> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>
> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
> oliwy z oliwek.
> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
> potem schładzam.
>
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>
Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
soli, woda/mleko.
Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/ mleko,
do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu później
konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta wrabiam
olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą bo
ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
wytłumaczyć?
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-12 07:22:17
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
"Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> wrote in message
news:ee5mrc$led$1@news.wp.pl...
>> Witam,
>> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>>
>> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
>> oliwy z oliwek.
>> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
>> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
>> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
>> potem schładzam.
>>
>> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
>> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>>
>
>
> Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
> kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
> 2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
> soli, woda/mleko.
> Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
> odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/
> mleko, do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu
> później konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta
> wrabiam olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
> Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
> bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
> wytłumaczyć?
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-12 07:38:13
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?Panslavista napisał(a):
>>Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
>>bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
>>wytłumaczyć?
>>
>>Pozdrawiam
>>
>>Monika
>
>
> Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
Ja też słyszałem żeby nie było kotaktu z drożdzami i żeby rozpuścic.
Tylko że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta? Dodam
jeszcze, że cienko rozwałkowane ciasto piekę maks 12 min, bo potem
zaczyna sie przypalać.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-12 07:52:45
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
"Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> wrote in message
news:ee5o4j$s56$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>>Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
>>>bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
>>>wytłumaczyć?
>>>
>>>Pozdrawiam
>>>
>>>Monika
>>
>>
>> Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
>
> Ja też słyszałem żeby nie było kotaktu z drożdzami i żeby rozpuścic. Tylko
> że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta? Dodam jeszcze,
> że cienko rozwałkowane ciasto piekę maks 12 min, bo potem zaczyna sie
> przypalać.
>
> Piotr
Może zbyt gorący piekarnik. I dawaj ciasto na blachę niech rośnie na niej i
bez wstrząsów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-12 08:09:21
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Użytkownik "Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> napisał w
wiadomości news:ee5o4j$s56$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>>Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
>>>bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
>>>wytłumaczyć?
>>>
>>>Pozdrawiam
>>>
>>>Monika
>>
>>
>> Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
>
> Ja też słyszałem żeby nie było kotaktu z drożdzami i żeby rozpuścic. Tylko
> że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta? Dodam jeszcze,
> że cienko rozwałkowane ciasto piekę maks 12 min, bo potem zaczyna sie
> przypalać.
>
> Piotr
Ja nie robiła bym roztworu wody z solą , sól zawsze mieszałam na sucho z
mąką tak jak pisał wczesniej Panslavista poza tym taki efekt twardego ciasta
miałam kiedys jak ciasto bylo w konsystencji niezbyt luźne, lepiej dac
troche więcej wody/mleka na początku i później korygowac to mąka niż zrobic
twarda gęstą kluche i później dodawać wody , bo to się raczej nie uda
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-12 09:15:29
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
> Tylko że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta?
No nie wiem ale daje to troche do myslenia, pomijając kuchnie a zachaczając
o inne galęzie przemysłu - sól jest topnikiem, jesli ten topnik wprowadzisz
w formie roztworu lub bardziej rozdrobniony będzie to wpływało na lepsze
spiekanie materiału.
Ale to takie wolne dywagacje i licze że może ktoś sie do tego bardziej
fachowo ustosunkuje
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-12 09:20:03
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?Panslavista napisał(a):
>
> Może zbyt gorący piekarnik. I dawaj ciasto na blachę niech rośnie na niej i
> bez wstrząsów.
>
Co do gorącego piekarnika, to chyba to nie to - przecież temperatura w
piecu wynosi podobno 340 stopni - więcej niż ma każdy piekarnik.
Dziękuję Tobie i Monice za odpowiedzi :)
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-12 09:34:19
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?Piotr Gutkowski napisał(a):
> Witam,
> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>
> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
> oliwy z oliwek.
> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je
> do mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto
> się wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do
> wyrośnięcia, potem schładzam.
>
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
> Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>
> pozdrawiam,
>
> Piotr
ja np wogole tlusczu do ciasta nie daje...
smaruje ciasto oliwa po wyrosnieciu ciasta a i ciasta nie schladzam...
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-12 10:09:08
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?Piotr Gutkowski napisał(a) 12/09/2006 8:46:
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
> Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
A czy ciasto na pizzę nie powinno właśnie _takie_ być?
Ja jak próbowałam robić pizzę w domu to właśnie miałam odwrotny problem -
wychodził jakiś placek miękki dość, zamiast chrupiącej pizzy
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |