Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto do pizzy - co jest nie tak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto do pizzy - co jest nie tak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-12 06:46:27

Temat: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: Piotr Gutkowski <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu

0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
oliwy z oliwek.
W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je
do mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto
się wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do
wyrośnięcia, potem schładzam.

Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?

pozdrawiam,

Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-12 07:13:59

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>
> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
> oliwy z oliwek.
> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
> potem schładzam.
>
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>


Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
soli, woda/mleko.
Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/ mleko,
do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu później
konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta wrabiam
olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą bo
ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
wytłumaczyć?

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-12 07:22:17

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> wrote in message
news:ee5mrc$led$1@news.wp.pl...
>> Witam,
>> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>>
>> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
>> oliwy z oliwek.
>> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
>> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
>> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
>> potem schładzam.
>>
>> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
>> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>>
>
>
> Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
> kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
> 2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
> soli, woda/mleko.
> Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
> odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/
> mleko, do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu
> później konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta
> wrabiam olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
> Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
> bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
> wytłumaczyć?
>
> Pozdrawiam
>
> Monika

Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-12 07:38:13

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: Piotr Gutkowski <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

>>Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
>>bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
>>wytłumaczyć?
>>
>>Pozdrawiam
>>
>>Monika
>
>
> Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...

Ja też słyszałem żeby nie było kotaktu z drożdzami i żeby rozpuścic.
Tylko że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta? Dodam
jeszcze, że cienko rozwałkowane ciasto piekę maks 12 min, bo potem
zaczyna sie przypalać.

Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-12 07:52:45

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> wrote in message
news:ee5o4j$s56$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>>Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
>>>bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
>>>wytłumaczyć?
>>>
>>>Pozdrawiam
>>>
>>>Monika
>>
>>
>> Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
>
> Ja też słyszałem żeby nie było kotaktu z drożdzami i żeby rozpuścic. Tylko
> że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta? Dodam jeszcze,
> że cienko rozwałkowane ciasto piekę maks 12 min, bo potem zaczyna sie
> przypalać.
>
> Piotr

Może zbyt gorący piekarnik. I dawaj ciasto na blachę niech rośnie na niej i
bez wstrząsów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-12 08:09:21

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> napisał w
wiadomości news:ee5o4j$s56$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>>Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
>>>bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
>>>wytłumaczyć?
>>>
>>>Pozdrawiam
>>>
>>>Monika
>>
>>
>> Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
>
> Ja też słyszałem żeby nie było kotaktu z drożdzami i żeby rozpuścic. Tylko
> że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta? Dodam jeszcze,
> że cienko rozwałkowane ciasto piekę maks 12 min, bo potem zaczyna sie
> przypalać.
>
> Piotr

Ja nie robiła bym roztworu wody z solą , sól zawsze mieszałam na sucho z
mąką tak jak pisał wczesniej Panslavista poza tym taki efekt twardego ciasta
miałam kiedys jak ciasto bylo w konsystencji niezbyt luźne, lepiej dac
troche więcej wody/mleka na początku i później korygowac to mąka niż zrobic
twarda gęstą kluche i później dodawać wody , bo to się raczej nie uda

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-12 09:15:29

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> szukaj wiadomości tego autora


> Tylko że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta?

No nie wiem ale daje to troche do myslenia, pomijając kuchnie a zachaczając
o inne galęzie przemysłu - sól jest topnikiem, jesli ten topnik wprowadzisz
w formie roztworu lub bardziej rozdrobniony będzie to wpływało na lepsze
spiekanie materiału.
Ale to takie wolne dywagacje i licze że może ktoś sie do tego bardziej
fachowo ustosunkuje

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-09-12 09:20:03

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: Piotr Gutkowski <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

>
> Może zbyt gorący piekarnik. I dawaj ciasto na blachę niech rośnie na niej i
> bez wstrząsów.
>

Co do gorącego piekarnika, to chyba to nie to - przecież temperatura w
piecu wynosi podobno 340 stopni - więcej niż ma każdy piekarnik.

Dziękuję Tobie i Monice za odpowiedzi :)

Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-09-12 09:34:19

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: dogma24 <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr Gutkowski napisał(a):
> Witam,
> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>
> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
> oliwy z oliwek.
> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je
> do mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto
> się wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do
> wyrośnięcia, potem schładzam.
>
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
> Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>
> pozdrawiam,
>
> Piotr

ja np wogole tlusczu do ciasta nie daje...
smaruje ciasto oliwa po wyrosnieciu ciasta a i ciasta nie schladzam...
dogma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-09-12 10:09:08

Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr Gutkowski napisał(a) 12/09/2006 8:46:

> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
> Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?

A czy ciasto na pizzę nie powinno właśnie _takie_ być?

Ja jak próbowałam robić pizzę w domu to właśnie miałam odwrotny problem -
wychodził jakiś placek miękki dość, zamiast chrupiącej pizzy

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

coś na wieczór z dziewczyną nietrudnego
papryka w zalewie jakiejs??
Kalendarz robienia przetworow
Grzyby suszone
Podwyzszenie mocy wina?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »