Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Date: Tue, 12 Sep 2006 09:22:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ee5ncg$snh$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ee5l3u$hfv$1@inews.gazeta.pl> <ee5mrc$led$1@news.wp.pl>
NNTP-Posting-Host: abdn74.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158045907 29425 83.6.255.74 (12 Sep 2006 07:25:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2006 07:25:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0636-3, 2006-09-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277751
Ukryj nagłówki
"Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> wrote in message
news:ee5mrc$led$1@news.wp.pl...
>> Witam,
>> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>>
>> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
>> oliwy z oliwek.
>> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
>> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
>> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
>> potem schładzam.
>>
>> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
>> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>>
>
>
> Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
> kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
> 2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
> soli, woda/mleko.
> Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
> odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/
> mleko, do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu
> później konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta
> wrabiam olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
> Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
> bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
> wytłumaczyć?
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
|