Data: 2006-09-12 07:13:59
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam,
> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>
> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
> oliwy z oliwek.
> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
> potem schładzam.
>
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>
Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
soli, woda/mleko.
Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/ mleko,
do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu później
konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta wrabiam
olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą bo
ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
wytłumaczyć?
Pozdrawiam
Monika
|