Data: 2006-09-12 09:34:19
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: dogma24 <d...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piotr Gutkowski napisał(a):
> Witam,
> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>
> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
> oliwy z oliwek.
> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je
> do mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto
> się wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do
> wyrośnięcia, potem schładzam.
>
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
> Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>
> pozdrawiam,
>
> Piotr
ja np wogole tlusczu do ciasta nie daje...
smaruje ciasto oliwa po wyrosnieciu ciasta a i ciasta nie schladzam...
dogma
|