Data: 2006-09-12 19:08:21
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> wrote in message
news:ee5l3u$hfv$1@inews.gazeta.pl...
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
Pewnie nie rozciagales w procesie gniecenia albo maka byla zbyt
hygroskopijna.
Swoja droga, to przepis na najprostsze, i zawsze "wychodzace", ciasto na
pizze z "Il Cucchiaio d'argento" (takiej ichniej "Kuchni polskiej") idzie
tak:
1 1/2 szklanki maki (na pizze - 00)
3/4 lyzeczki soli
15g swiezych drozdzy
1/2 szklanki letniej wody
Drozdze rozprowadzic delikatnie widelcem w letniej wodzie az powstanie
emulsja.
Make przesiac, uformowac w wulkan na stolnicy. Dodac sol.
Wlac drozdze w make i gniesc powoli - rozciagajac ciasto czesto-gesto
palcamy -- az powstanie miekkie, elsastyczne ciasto. Uformowac ciasto w
kulke, naciac na krzyz i pozostawic pod przykryciem do wyrosniecia w temp.
pokojowej - ok. 3 godzin albo az ciasto zwiekszy swoja objetosc dwukrotnie.
Ciasto splaszczyc na popruszonej maka stolnicy, rozciagnac i uformowac
pozadany ksztalt tak, aby ciasto bylo ok. 1,25 cm grube. Blache do pizzy
posmarowac oliwa z oliwek (albo wylozyc pergaminem), ulozyc ciasto na blache
i zagniesc krawedzie - krawedzie winny byc grubsze niz srodek pizzy.
Pozyspac/ponakladac co dusza zapragnie na gore i upiec w uprzednio
rozgrzanym goracym piekarniku (220C) w zaleznosci od skladnikow "na gorze" -
ok. 20 minut.
--
><eM eL><
|