Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border
2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnili
nk.net!gnilink.net!trnddc08.POSTED!0131c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ee5l3u$hfv$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <FADNg.33886$Qb2.15134@trnddc08>
Date: Tue, 12 Sep 2006 19:08:21 GMT
NNTP-Posting-Host: 71.255.220.144
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc08 1158088101 71.255.220.144 (Tue, 12 Sep 2006 15:08:21 EDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2006 15:08:21 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277823
Ukryj nagłówki
"Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> wrote in message
news:ee5l3u$hfv$1@inews.gazeta.pl...
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
Pewnie nie rozciagales w procesie gniecenia albo maka byla zbyt
hygroskopijna.
Swoja droga, to przepis na najprostsze, i zawsze "wychodzace", ciasto na
pizze z "Il Cucchiaio d'argento" (takiej ichniej "Kuchni polskiej") idzie
tak:
1 1/2 szklanki maki (na pizze - 00)
3/4 lyzeczki soli
15g swiezych drozdzy
1/2 szklanki letniej wody
Drozdze rozprowadzic delikatnie widelcem w letniej wodzie az powstanie
emulsja.
Make przesiac, uformowac w wulkan na stolnicy. Dodac sol.
Wlac drozdze w make i gniesc powoli - rozciagajac ciasto czesto-gesto
palcamy -- az powstanie miekkie, elsastyczne ciasto. Uformowac ciasto w
kulke, naciac na krzyz i pozostawic pod przykryciem do wyrosniecia w temp.
pokojowej - ok. 3 godzin albo az ciasto zwiekszy swoja objetosc dwukrotnie.
Ciasto splaszczyc na popruszonej maka stolnicy, rozciagnac i uformowac
pozadany ksztalt tak, aby ciasto bylo ok. 1,25 cm grube. Blache do pizzy
posmarowac oliwa z oliwek (albo wylozyc pergaminem), ulozyc ciasto na blache
i zagniesc krawedzie - krawedzie winny byc grubsze niz srodek pizzy.
Pozyspac/ponakladac co dusza zapragnie na gore i upiec w uprzednio
rozgrzanym goracym piekarniku (220C) w zaleznosci od skladnikow "na gorze" -
ok. 20 minut.
--
><eM eL><
|