Data: 2006-09-12 07:22:17
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> wrote in message
news:ee5mrc$led$1@news.wp.pl...
>> Witam,
>> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>>
>> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
>> oliwy z oliwek.
>> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
>> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
>> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
>> potem schładzam.
>>
>> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
>> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>>
>
>
> Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
> kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
> 2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
> soli, woda/mleko.
> Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
> odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/
> mleko, do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu
> później konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta
> wrabiam olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
> Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
> bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
> wytłumaczyć?
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
|