Data: 2006-09-12 08:09:21
Temat: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> napisał w
wiadomości news:ee5o4j$s56$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>>Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą
>>>bo ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
>>>wytłumaczyć?
>>>
>>>Pozdrawiam
>>>
>>>Monika
>>
>>
>> Sól trzeba wymieszać z mąką na sucho...
>
> Ja też słyszałem żeby nie było kotaktu z drożdzami i żeby rozpuścic. Tylko
> że sposób dodania soli chyba nie wpływa na twardość ciasta? Dodam jeszcze,
> że cienko rozwałkowane ciasto piekę maks 12 min, bo potem zaczyna sie
> przypalać.
>
> Piotr
Ja nie robiła bym roztworu wody z solą , sól zawsze mieszałam na sucho z
mąką tak jak pisał wczesniej Panslavista poza tym taki efekt twardego ciasta
miałam kiedys jak ciasto bylo w konsystencji niezbyt luźne, lepiej dac
troche więcej wody/mleka na początku i później korygowac to mąka niż zrobic
twarda gęstą kluche i później dodawać wody , bo to się raczej nie uda
Monika
|