Data: 2006-09-12 06:46:27
Temat: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Od: Piotr Gutkowski <beztego_gutkowski@itego_vp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
oliwy z oliwek.
W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je
do mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto
się wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do
wyrośnięcia, potem schładzam.
Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde.
Czy ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
pozdrawiam,
Piotr
|