Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-ma
il
From: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
Date: Tue, 12 Sep 2006 09:13:59 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 33
Sender: k...@i...eranet.pl
Message-ID: <ee5mrc$led$1@news.wp.pl>
References: <ee5l3u$hfv$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: inet20909-1.eranet.pl
X-Trace: news.wp.pl 1158045363 21965 213.158.197.37 (12 Sep 2006 07:16:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2006 07:16:03 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277749
Ukryj nagłówki
> Witam,
> Zrobiłem sobie ostatnio ciasto do pizzy wg. następującego przepisu
>
> 0.5 kg mąki, 4dkg drożdży, szklanka letniej wody, łyżeczka soli, 4 łyżki
> oliwy z oliwek.
> W połowie wody rozrabiam drożdze, w połowie rozpuszczam sól. Dodaje je do
> mąki i wyrabiam, potem dodaję oliwę, i tyle wody z solą tak by ciasto się
> wyrobiło, ale nie było "oślizgłe". Zostawiam na godzinkę do wyrośnięcia,
> potem schładzam.
>
> Problem z tym, że ciasto wychodzi sztywne, suche i stosunkowo twarde. Czy
> ktoś mógłby zasugerować co należy zmienić w tym przepisie?
>
Ja ciasto na pizze robie z takiego przepisu (to z jakiejś książki
kucharskiej ale juz nie pamiętam z jakiej)
2szkl. mąki, 3dkg drożdży, łyżka oleju/oliwy, 1,5 łyzki cukru, szczypta
soli, woda/mleko.
Mąke, sól wymieszać później dodać drożdże (ja dodaje drożdże granulowane w
odpowiedniej ilości), cukier wymieszać i powoli dodawać ciepłą wodę/ mleko,
do konsytencji luźnej, na początku można doać troche więcej płynu później
konsystencje koryguje sie przez dodanie mąki. Do gotowego ciasta wrabiam
olej/oliwę. Odstawic do wyrośnięcia. Piec 20 min.
Kiedyś słyszałam że drożdże nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z solą bo
ciasto ne wyrośnie, ale nie wiem co o tym mysleć może ktos może to
wytłumaczyć?
Pozdrawiam
Monika
|