| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-29 09:54:11
Temat: Cepeliny litewskieKrasnoludki na miescie gadaja, ze na grupie kuchennej pojawily sie
pytania o cepeliny litewskie :-) Wiec, jako osoba, ktora nie jednego
cepelinka w swoim zyciu przeniosla z talerza do brzuszka, czuje sie
wywolana do tablicy ;-)
Cepeliny - "Kuchnia Bożenki" :-)
Potrzeba nie wiele skladnikow i troche cierpliwosci :o)
1kg ziemniakow
3-4 ugotowane ziemniaki (u mnie w domu zamianiamy je kilkoma lyzkami
kaszy mannej zalanej wczesniej mlekiem i odstawionej na jakis czas)
sol
Nadzienie rozne. Najbardziej popularne to miesne, ale moga byc np.
grzyby, ser, wedlina, usmazony boczek.
Ziemniaki obrac, zetrzec, odcisnac. Sok z ziemniakow nie wylewac, a
odstawic i poczekac az osiadzie krochmal, wtedy wode zlewamy, a krochmal
wkladamy do masy ziemniaczanej. Rowniez dodajemy sol i kasze manna lub
zmielone gotowane ziemniaki. To tyle na temat ciasta.
Teraz formujemy podluzne (wielkosci kulaka).... hmm i tu nie wiem jak
to nazwac... cos w rodzaju pyz, nadziewane naszym fraszem. Na bierzaco
nasze cepeliny wrzucamy do gotujacej sie juz posolonej wody (UWAGA!!!
woda powinna caly czas sie gotowac, inaczej cepeliny sie rozpadna).
Gotujemy ok 30 min. ostroznie mieszajac co jakis czas. Sparawdzic, czy
juz gotowe, najlepiej na
zywca, tzn. wyjmujac jeden i probujac.
Sos do tego:
Pokroic sloninke lub boczek i cebulke usmazyc, ma byc duuuzo tluszczyku
(wiem niezdrowe, ale dobre) do tego dodac duuuzo smietany. Takim
sosikiem polewa sie cepeliny mniammm, mniammmm.....
Nadzienia:
Miesne - to zwykle przyprawione mielone, moze byc z dodatkiem lyzki
smietany i gotowanego ziemniaka.
Serowe:
300 gr sera bialego
1 jajko
1 lyzka smietany
20 gr drobno pokrojonej i usmazonej sloninki
20 gr masla
1/2 lyzeczki miety
sol
Zycze smacznego, czyli Skanaus! :o)
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-29 10:10:04
Temat: Re: Cepeliny litewskieBozenko, tak sobie mysle...
Jakby te ziemniaki w sokowirowce zemlec. Wziac te wiory co zostana i
wymieszac z odstanym krochmalem to bedzie dobrze? Czy koniecznie trzeba na
tarce trzec? (niestety nie posiadam takiego specjalnego robota kuchennego
( ).
Albo w blenderze na papke zemlec i odcisnac?
Wyjdzie cos z tego, czy sie rozpadna?
Pozdr.
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 10:27:07
Temat: Re: Cepeliny litewskie> Bozenko, tak sobie mysle...
> Jakby te ziemniaki w sokowirowce zemlec. Wziac te wiory co zostana i
> wymieszac z odstanym krochmalem to bedzie dobrze? Czy koniecznie
trzeba na
> tarce trzec? (niestety nie posiadam takiego specjalnego robota
kuchennego
/.../
Dobrze kombinujesz, lapki trzeba oszczedzac ;-) Dokladnie tak robimy w
domku ;-)
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 10:38:57
Temat: Re: Cepeliny litewskie> Dobrze kombinujesz, lapki trzeba oszczedzac ;-) Dokladnie tak robimy w
> domku ;-)
>
> Bozenka z Wilna ;o)
> Warszawa - Wilno
Dokladnie tak... czyli sokowirowka?
Magda - ciezko kapujaca z powodu upalu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 11:05:55
Temat: Re: Cepeliny litewskie> Dokladnie tak... czyli sokowirowka?
>
> Magda - ciezko kapujaca z powodu upalu
Sokowirowka :-) Tylko pamietaj, aby krochmal z soku ziemniaczanego
wlozyc do masy ziemniaczanej, inaczej cepeliny rozpadna sie w wodzie.
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 11:14:46
Temat: Re: Cepeliny litewskie> Sokowirowka :-) Tylko pamietaj, aby krochmal z soku ziemniaczanego
> wlozyc do masy ziemniaczanej, inaczej cepeliny rozpadna sie w wodzie.
>
> Bozenka z Wilna ;o)
> Warszawa - Wilno
Dziekuje stokrotnie za rozjasnienie mojej ciemnoty :)
Koniecznie wyproboje przepis, moze jeszcze dzis
Serdecznie pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |