| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-29 09:54:08
Temat: Kibinai - chyba ktos pytal...Hejka :-)
Ostatnio z braku czasu dosyc rzadko jestem na grupie, ale dotarlo do
mnie, ze ktos kiedys pytal dania litewskie :-)
Kibinai to nie jest danie litewskie, a karaimskie. Na Litwie najlepsze
kibinai sa robione w Trokach - tam mieszka najwiecej karaimow. To takie
bardzo smaczne pirogi z chrupiacym ciastem i miekkim soczystym farszem
miesnym. Prosze nie mylic slowa"pirogi" z "pierogami" w rozumieniu
polskim - u nas wszystkie "polskie pierogi" to "kolduny" (z litewskiego)
lub "pelmeni" (z ukrainskiego), a wszelakie pieczone to "pirogi lub
pirozki" <== wplyw jezyka rosyjskiego na wilensko-polski.
Kibinai - pirogi karaimskie z Trok
Na 1 porcje:
Farsz
100gr jagnieciny (moze byc chuda wieprzowina)
15gr cebuli
25gr wody
0,5gr cukru
sol, pieprz, przyprawy
Drobno posiekana cebule wymieszac z mielonym miesesm, woda, cukrem,
sola,
pieprzem i przyprawami.
Ciasto:
70 gr maki
20gr masla lub margaryny
15gr smietany
13gr jajka
1gr cukru
Z tych skladnikow zagniesc ciasto i podielic na 2 czesci. Kazda czesc
rozwalkowac, nalozyc farsz i uformowac pierozki ladnie zawijajac
sklejony
brzeg. Przejechac rozmaconym jajkiem i piec 25-30 min w piekarniku.
I to cala filozofia :-) Z zimnym piwkiem i widokiem na wspanialy zamek
na wyspie, ach... co to za cuuuudo...
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |