Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chałeczka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chałeczka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-27 15:06:47

Temat: Re: Chałeczka
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> > > podałam szklankę wody, ale wykorzystanie tej drugiej połowy nie jest
konieczne, mnie dziś tak jakoś wyrosły drożdże i miałam duże jaja że wcale
> nie dolewałam więcej niże to pół do rozczynu.
> Pozdrawiam Dorunia
> >
>
> Fajnie ze to teraz dopiero mowisz, bo ja wczoraj wlalam te cala szklanke.
I to moze dlatego wlasnie tak mi sie kleilo. A sumie tyle wody nie
potrzebowalam, bo suche drozdze musialam zastosowac, bez moczenia.
Ale i tak jestem zadowolona. Przepis dopasuje do warunkow tutaj i bedziemy
mieli regularnie chalke.

******
m-gosia
******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-27 20:47:45

Temat: Re: Chałeczka
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dorunia" <d...@w...pl> wrote in message news:9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl...
> A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
> 1/2 kg mąki,
> 5 dag drożdży,
> 2 łyżki i 1/2 masła,
> łyżka kwaśnej śmietany,
> 2 łyżki cukru,
> 2 jaja,
> szklanka wody,
> jeśli ktoś lubi trochę maku,
> odrobina soli.
> Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i
> połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja,
> dodać śmietanę, cukier oraz sól i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić
ciasto
> (jeśli jest zbyt gęste, dodać tyle wody, by było dość luźne). Masło
podgrzać
> i wlać do ciasta. Wyrobić do chwili pojawienia się pęcherzy powietrza,
> przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
> wielkość, zagnieść ponownie i uformować trzy wałeczki grubości około 2-3
cm.
> Spleść w warkocz. Uformowaną chałkę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie
> posmarować podgrzanym jajkiem i posypać ewentualnie makiem. Wstawić do
> piekarnika 220 stopni i piec na złoty kolor.
> Życzę smacznego, u nie pożerana jest na gorąco.
> Pozdrawiam Dorunia
>
> Dodam że można piec ją w prodiżu ja po prostu robię wtedy wieniec i
wychodzi pełen prodiż pachnącej chałki.
Pozdrówka Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-27 20:48:28

Temat: Re: Chałeczka
Od: "Danka" <d...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

No to moze sie w sobote zmusze do testowania. U mnie w rodzinie tylko babci
wychodzilo ciasto drozdzowe. Pomagalam jej, wyrabiala zawsze w misce taka
specjalna drewniana lyzka, dopoki sie babelki nie pokazaly. A ja zjadalam
zawsze polowe z tego ciasta. Same drozdze tez lubilam (dlatego pewnie taka
wielka wyroslam -1,85m).
A swoja droga - to slyszalam, ze swieze drozdze mozna kupic u piekarza. Nie
wiem, nie probowalam.

Pozdr.,
Danka

<m...@h...com> schreef in bericht
news:9u09gn$c8g$1@news1.xs4all.nl...
>
> > A czy drozdze w proszku tez sie do tego nadaja? I jak to wtedy zaczac
> robic?
> >
> > Zlakniona chalki, Danka
>
> A jakie inne masz do wyboru Danka? ) Ha, ha my musimy tylko na suszonych.
> Ale wyszlo, tylko poczytaj wyzej jak mi sie kleilo, moze zaradzisz cos na
> to. Wsyp do maki 2 woreczki po 7 gram.
> Ja znowu wkrotce zrobie, bo mi rodzina nie da zyc i uzyje tej maki
> samorosnacej, zamiast normalnej tarwebloem.
> > >
> > ******
> m-gosia
> ******
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-27 23:05:21

Temat: Re: Chałeczka
Od: "Luiza Groeneveld" <l...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


<m...@h...com> schreef in bericht
news:9u0a7v$iju$1@news1.xs4all.nl...

> Ale i tak jestem zadowolona. Przepis dopasuje do warunkow tutaj i bedziemy
> mieli regularnie chalke.
>
> ******
> m-gosia
> ******
>
Pocwicz Malgosiu,pocwicz.Ja robie jutro chalke,jak nie wyjdzie to poczekam
na wynik Twoich eksperymentow.
Pozdrawiam-Luiza i André bawiacy sie w holenderskiego Mikolaja i wkladajacy
slodkosci do butow,przed kominkiem stoja dwa kalosze-moje,bo wieksze- i Mi-
kolaj wrzuci wiecej slodyczy-tako rzecze Jonathan lat 5.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-28 10:43:25

Temat: Re: Chałeczka
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem jak innym, ale mnie chałeczka wychodzi w takowym rozmiarze -
długość (blacha z piecyka po skosie), szerokość (około 20 cm), wysokość
(jakieś 8 cm). Mogła by być większa bo za szybko się kończy, ale wtedy
musiała bym na dwie dzielić chałki bo już nic większego nie posiadam do
wypieku.
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-28 18:45:40

Temat: Re: Chałeczka
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl...
> A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
ciach

> 2 łyżki i 1/2 masła,
ciach

> Pozdrawiam Dorunia
>
jeszcze tylko wytlumacz czy to znaczy ze mam uzyc 2,5 lyzki masla czy 2
lyzki i 1/2 kostki???

Mechcia
w piatek mam wolne wiec na pewno zrobie



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-29 07:58:19

Temat: Re: Chałeczka
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> wrote in message
news:9u3bcv$e6q$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl...
> > A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
> ciach
>
> > 2 łyżki i 1/2 masła,
> ciach
>
> > Pozdrawiam Dorunia
> >
> jeszcze tylko wytlumacz czy to znaczy ze mam uzyc 2,5 lyzki masla czy 2
> lyzki i 1/2 kostki???
>
> Mechcia
> w piatek mam wolne wiec na pewno zrobie
>
> 2,5 łyżki masełka
Pozdrawiam Dorunia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 21:07:02

Temat: Re: Chałeczka
Od: m...@f...onet.pl (Marek Dąbrowski) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 26 Nov 2001 10:53:53 +0100, "Dorunia" <d...@w...pl> wrote:

>A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:

>2 łyżki i 1/2 masła,

Czy to znaczy 2 lyzki i pol kostki masla czy 2.5 lyzki masla ? Przepis
brzmi bardzo apetycznie i nie chcialbym go popsuc. A w niedziele
bylaby okazja go wyprobowac :-)

Pozdrawiam

Marek D.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 21:20:36

Temat: Re: Chałeczka
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

>
> <m...@h...com> schreef in bericht
> news:9u0a7v$iju$1@news1.xs4all.nl...
>
> > Ale i tak jestem zadowolona. Przepis dopasuje do warunkow tutaj i bedziemy
> > mieli regularnie chalke.
> >
> > ******
> > m-gosia
> > ******
> >
> Pocwicz Malgosiu,pocwicz.Ja robie jutro chalke,jak nie wyjdzie to poczekam
> na wynik Twoich eksperymentow.
> Pozdrawiam-Luiza i André bawiacy sie w holenderskiego Mikolaja i wkladajacy
> slodkosci do butow,przed kominkiem stoja dwa kalosze-moje,bo wieksze- i Mi-
> kolaj wrzuci wiecej slodyczy-tako rzecze Jonathan lat 5.
>

A ten Mikolaj straszy trzaskajac w szyby i w kominie zanim nie spusci
cukierkow???
Kalina
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-02 09:24:25

Temat: Re: Chałeczka
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek Dąbrowski" <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3c0945cb.27121690@news.tpi.pl...
> On Mon, 26 Nov 2001 10:53:53 +0100, "Dorunia" <d...@w...pl> wrote:
>
> >A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
>
> >2 łyżki i 1/2 masła,
>
> Czy to znaczy 2 lyzki i pol kostki masla czy 2.5 lyzki masla ? Przepis
> brzmi bardzo apetycznie i nie chcialbym go popsuc. A w niedziele
> bylaby okazja go wyprobowac :-)
>
> Pozdrawiam
>
> Marek D.


zajrzyj odpowiedz wyzej:)))

Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

C.K.Kuchnia
Herbatka w zimie :)
poledwiczki wieprzowe
Kurczak wędzony
Maklowiczowe szalenstwa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »