Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chałeczka
Date: Tue, 27 Nov 2001 21:47:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <9u0ua0$c94$1@news.tpi.pl>
References: <9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb149.lodz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1006894208 12580 213.76.189.149 (27 Nov 2001 20:50:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Nov 2001 20:50:08 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84305
Ukryj nagłówki
"Dorunia" <d...@w...pl> wrote in message news:9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl...
> A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
> 1/2 kg mąki,
> 5 dag drożdży,
> 2 łyżki i 1/2 masła,
> łyżka kwaśnej śmietany,
> 2 łyżki cukru,
> 2 jaja,
> szklanka wody,
> jeśli ktoś lubi trochę maku,
> odrobina soli.
> Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i
> połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja,
> dodać śmietanę, cukier oraz sól i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić
ciasto
> (jeśli jest zbyt gęste, dodać tyle wody, by było dość luźne). Masło
podgrzać
> i wlać do ciasta. Wyrobić do chwili pojawienia się pęcherzy powietrza,
> przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
> wielkość, zagnieść ponownie i uformować trzy wałeczki grubości około 2-3
cm.
> Spleść w warkocz. Uformowaną chałkę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie
> posmarować podgrzanym jajkiem i posypać ewentualnie makiem. Wstawić do
> piekarnika 220 stopni i piec na złoty kolor.
> Życzę smacznego, u nie pożerana jest na gorąco.
> Pozdrawiam Dorunia
>
> Dodam że można piec ją w prodiżu ja po prostu robię wtedy wieniec i
wychodzi pełen prodiż pachnącej chałki.
Pozdrówka Dorunia
|